САЩ и Украйна не подкрепиха ООН

Съединените щати и Украйна се противопоставиха на проекта на резолюция на Русия относно борбата срещу героизирането на нацизма, който беше приет с мнозинство на Третия комитет на Общото събрание на ООН по социални и хуманитарни въпроси.

Резолюцията, озаглавена „Борба с героизирането на нацизма, неонацизма и другите практики, които допринасят за ескалирането на съвременните форми на расизъм, расова дискриминация, ксенофобия и свързаната с тях нетолерантност“ беше подкрепена от 121 държави с две против (САЩ и Украйна) и 55 въздържали се.

Документът препоръчва на държавите да предприемат подходящи конкретни мерки, „включително в законодателната област и в областта на образованието, в съответствие със своите международни задължения за правата на човека, за да предотвратят преразглеждането на резултата от Втората световна война и отказ от престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени по време на Втората световна война“.

Авторите на документа категорично осъждат инцидентите, свързани с героизацията и пропагандата на нацизма, и призовават държавите да премахнат всички форми на расова дискриминация с всички подходящи средства, включително, ако обстоятелствата налагат това, със законодателство.

Според директора на Отдела на хуманитарното сътрудничество и правата на човека на руското министерство на външните работи Ринат Аляутдинова, една от делегациите, които гласуваха против руската резолюция, е заявила по време на консултации при подготовката на този документ, че „никой никога не трябва да бъде осъждан“ за сътрудничество с нацизма.

„Според мен няма какво повече да коментираме“, подчерта дипломатът.

Отговаряйки на уточняващ въпрос дали това е украинската делегация, той каза: „Лесно е да се отгатне.“

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа