"G-точката на Европа"

"G-точката на Европа"
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    10.11.2019
  • Сподели:

"G-точката на Европа", гласят рекламите, насърчаващи туристите да дойдат във Вилнюс. "Никой не знае къде е, но когато я откриете – е страхотно."

Това беше маркетинговата кампания за столицата на Литва, която стана меко казано скандална при дебюта си миналата година.

Като начало, провокативните реклами бяха пуснати само седмици преди визитата на папа Франциск в страната през август 2018 г. Освен това, Вилнюс редовно попада в европейските списъци за най-добри слабоизвестни или бюджетни дестинации – включително такива за ергенски партита.

Девизът "G-точката на Европа" беше придружен от снимка на легнала жена, със затворени очи в привиден екстаз, сграбчила чаршафа под нея, който чаршаф беше с принт картата на Европа. Жената, естествено, беше хванала точно мястото, където се намира Вилнюс.

Специално създаденият за кампанията уеб сайт – който все още съществува – предлага на посетителите"да се хващат на работа"и да"изградят своята собствена карта на удоволствията".

Те могат да го сторят и като направят тест, в който да преценят доколко са съгласни с твърдения като "няма такова нещо като твърде много език", "реалното удоволствие не идва без пот" и "правилните аксесоари подобряват всяко изживяване".

После им се показва издържана в стила на Tinder поредица от 48 занимания, които могат да харесат или откажат, което води до "лична карта на удоволствията", убеждаваща ги да бъдат "смели в експериментирането" (обиколки в обитавани от духове къщи или ескейп стаи), "да го правят на тъмно" (нощен живот) и "да използват езика си" (за хранене).

Като алтернатива, посетителите "могат да пропуснат предиграта" и да "разгледат удоволствията", които Вилнюс предлага.

Спорната кампания предизвика медиен шум по света. Това зарадва студентите по реклама, чиято идея беше тя, докато за свещениците в предимно католическата държава се твърди, че са били оскърбени. Епископът на Вилнюс предупреди, че кампанията представя столицата като "град за секс-туризъм", а литовското правителство поиска Go Vilnius да отложат дебюта на кампанията до след визитата на папата – искане, което беше пренебрегнато от градските власти.

Бивш кмет, който не одобрява кампанията, заяви, че "никой на Запад вече не използва сексистки препратки в маркетинга, особено когато говорим за държавни институции".

Но британският регулаторен орган по рекламните стандарти (ASA) отхвърли единственото оплакване, което беше получил за кампанията, с аргумента, че въпреки че "някои може да сметнат рекламата за проява на лош вкус... тя не обективизира жените". Окончателното решение беше, че рекламата не е "унизителна" и "надали ще доведе до масово оскърбление".

Сега проектът "G-точката на Европа" беше обявен за най-добра кампания за дестинация-град на Международните туристически награди. Той получи наградата на браншовото събитие World Travel Market в Лондон.

По-важното е, че проектът е довел и до увеличен брой посетители, коментира Инга Романовскиене, директор на туристическия борд Go Vilnius.

Общият брой посетители във Вилнюс се е увеличил с 12.5% миналата година, но посетителите от Германия и Великобритания – двата основни пазара за кампанията – са нараснали с 37.8% и 20.5%.

"Целта ни е да привличаме по-млади и любопитни пътешественици, интересуващи се от откриването на нови вълнуващи дестинации", коментира Романовскиене.

Нейната организация е искала да подчертае, че "въпреки че Вилнюс не е много известен град, след като туристите го открият, те се наслаждават на изживяванията по време на престоя си там".

Романовскиене казва, че въпреки че Go Vilnius е "чувствителен по отношение на различните начини, по които би могла да се възприеме кампанията... по никакъв начин тя не е целяла да засегне или оскърби някого".

Кампанията е била насочена конкретно към аудиторията от милениали и въпреки че езикът й е провокативен, е било важно за създателите й да гарантират, че използваните кадри не са "открито сексуализирани". Що се отнася до посланията, целта не е била да бъдат възприемани буквално.

Въпреки че реакциите за кампанията са смесени, по думите на Романовскиене Go Vilnius никога не се е притеснявал, че други, вероятно по-възрастни пътешественици може да се почувстват отблъснати от нея.

"Смятам, че ангажиращото послание спомага за привличането на вниманието на потребителите, и после ги стимулира да научат повече какво може да предложи столицата ни като културно наследство, фестивали и събития, и красива природа насред града", посочва Романовскиене.

Тя обаче признава, че кампания с толкова екзотичен стил привлича допълнителен бонус под формата на медийни заглавия по цял свят.

"Понякога смелите идеи привличат повече внимание. Отворени сме за смели и креативни идеи, и знаем какво означава да застанеш зад смела идея или нетрадиционен начин за маркетиране на такава дестинация."

Околните столици като Рига и Талин са сериозни дестинации за бурни ергенски партита, а други дестинации - от Прага до Будапеща, са се сблъсквали с много проблеми от такива групи туристи, до степен да станат по-малко толерантни към поведението им. Романовскиене обаче не се опасява, че кампанията ще привлече неподходящ тип туристи.

По думите й се внимава туризмът да се развива по устойчив начин, който носи ползи не само на туристическата индустрия, но и на местните хора. Самата тя няма спомен за някакви сериозни инциденти с туристи във Вилнюс.

Мат Мавир, основател на туроператора за ергенски партита Last Night of Freedom, коментира, че Вилнюс е бил тяхната "дестинация номер едно за ергенски партита в чужбина", но липсата на нискобюджетни авио-маршрути до града е "убила" бизнеса.

"Мисля, че Вилнюс можеше да се представи и по-добре като дестинация за ергенски партита, и тази кампания може да привлече част от тези туристи", коментира Мавир. "От това, което видях от кампанията, тя изглежда основно закачлива... Както е с всички дестинации, комбинация от различни типове туристи е добре за всички", допълва той.

А с нарастване на посетителите на Вилнюс с близо 40%, можете да очаквате и други дестинации да пробват подобни кампании.

Станете почитател на Класа