Welt: Московската мрежа от подземни бункери привлича много млади руснаци

Неотдавна отвореният за посещения атомен бункер се превърна във втория московски общододтъпен бункер, според телевизионния канал Welt. Близо до Москва се намират стотици бункери от Студената война: те привличат голям брой млади руснаци. Въпреки това повечето подземни структури все още са класифицирани като секретни обекти.

Москва със своите близо 12 милиона жители е най-големият град в Европа. Всички тези хора се нуждаят от място - не само над земята, но и под нея, при спешни случаи. По време на студената война стопаните на Кремъл искат да осигурят оцеляването на възможно най-много хора в подземния свят в случай на ядрена катастрофа. След десетилетия могат да бъдат посетени някои бункери от огромна мрежа.

 

 

 

 

 

Бункер-703 е в центъра на Москва: входът е вертикален вал от тръби, използвани в метрото. На дълбочина 43 метра, зад железни врати, се намира атомен бункер. По време на Студената война е използван от Министерството на външните работи като архив. В последно време неговата функция се промени: тя се превърна в магнит за туристите, един от двата московски бункера, достъпни за посещение.

ВИКТОР ВИНОГРАДОВ, историк:Току-що видяхте инсталацията за подаване на въздух. Всичко е в работно състояние. Това е наистина уникален обект.

Стотици бункери от студената война остават секретни обекти. Повечето от тях имат достъп до московското метро, създавайки паралелен подземен свят. Те привличат много млади руснаци. В същото време несъгласуваните пътешествия през подземните светове на Москва са строго забранени.

ГЕННАДИЙ БАРАНОВ, историк: Глобите достигат 700 000 рубли, а в случай на рецидив е възможна наказателна отговорност.

700 000 рубли са около 10 000 евро. Тези, които не искат да губят пари, се отказват от собствената си инициатива в подземна Москва. Адреналинът също може да бъде получен и по легален начин: например, с помощта на страйкбол в бившия команден център на ВВС, във втория достъпен бункер на многомилионната столица.

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа