SCMP: САЩ циментират дружбата между Русия и Китай

Русия и Китай са принудени да се обединят от общия враг - САЩ, тъй като американското военно превъзходство заплашва и Москва, и Пекин. Според South China Morning Post експертите смятат, че нарастващото сътрудничество за сигурност между двете страни може да се превърне във военен съюз в обозримо бъдеще.

Русия откри газопровод, който ще доставя природен газ на китайския пазар, който изисква все повече и повече енергия, което беше още една стъпка в „новата ера“ на все по-тесни връзки между двете страни. Според South China Morning Post обаче, освен за сътрудничество и бизнес, двете страни са принудени да се обединят и от общия враг - САЩ.

Според изданието Москва и Пекин неохотно използват думата алианс, когато обсъждат отношенията си, тъй като този термин противоречи на настоящата външна политика на Китай, но военните и политическите анализатори твърдят, че благодарение на по-тясното сътрудничество военните връзки между страните също постепенно се задълбочават. Те посочват Вашингтон като свързващо звено: Русия все още чувства тежестта на американските санкции, докато отношенията на Китай с Америка стават все по-напрегнати в резултат на търговската война и реакцията на САЩ на ситуацията в Хонконг.

Чжан Син, доцент във Факултета за напреднали международни и регионални изследвания на Педагогическия университет в Източен Китай, смята, че „новата ера“ в отношенията между Москва и Пекин е започнала във връзка с това, че се очакват доста значителни промени в базовото подреждане на силите в света. САЩ предполагаемо отслабват, докато Китай е във възход, но САЩ оказват все по-голям натиск и върху Китай, и върху Русия“.

По този начин сътрудничеството в областта на сигурността се появи, ако не напълно, то частично, като реакция на тази ситуация“, казва Чжан Син.

В знак на разширяване на сътрудничеството през септември, за втора поредна година Китай участва в големи руски военни учения, а следващия месец Путин заяви, че Москва ще помогне на съседа си да разработи система за противоракетна отбрана за ранно предупреждение.

Доскоро Русия не доставяше в Китай най-доброто военно оборудване, с което разполагаше, но то беше доста добро и със сигурност по-добро от китайското. Но сега, както виждаме, Путин доставя в страната модерни тихи подводници, модерни свръхзвукови противокорабни ракети и той предложи да се изгради за Китай център за предупреждение за ракетно нападение - Русия сега започва да изнася всички тези съвременни разработки.“, казва Пол Диб, почетен професор по стратегически изследвания към Центъра за стратегически и отбранителни изследвания на Австралийския национален университет.

Наблюдателите са съгласни, че в рамките на тези отношения страните може да не се ограничават до учения и доставки на оръжие, но те ще са готови да противостоят на всяка военна дейност на САЩ или Запада, която ще се счита за заплаха, например на Корейския полуостров или в Източна Европа.

Ако тази тенденция продължи още пет или седем години, тогава може би до края на 2020-те години ще видим нещо, което по същество би могло да се нарече военен съюз между Китай и Русия.“, казва Артьом Лукин, изследовател в Школата за регионални и международни изследвания на Далекоизточния федерален университет във Владивосток.

И Москва, и Пекин виждат в Съединените щати свой общ противник, свръхдържава, чието военно превъзходство заплашва Русия и Китай. Така че това е естествената им реакция - да се обединят, за да се противопоставят на тази потенциална заплаха от страна на САЩ.“, добавя експертът.

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа