Колко ниско падна американската политика

Нивото, до което падна американската политика, е потресаващо ниско. Политическият противник се е превърнал във враг, който трябва да бъде унищожен. Бруталните нападки са ежедневие.

 

 

 

Това трови атмосферата в цялата страна.Иде ти да си скубеш косите. Но всъщност стилът и тонът, които господстват във Вашингтон в момента, едва ли могат да се илюстрират по-добре. В самото начало на решителната фаза от процедурата по импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп, най-високопоставеният съдия в САЩ Джон Робъртс се видя принуден да предупреди двете страни, че не бива да забравят къде се намират: в Сената на САЩ, който навремето носеше и титлата "благороден". Защото сцените, които се разиграха там, бяха грозни и отровни. Благородство ли? Печалната прогноза предвижда, че процедурата по импийчмънт ще бъде огледално отражение на нивото, до което в момента е паднала американската политика. Нейните главни проявни форми днес са враждебността и бруталните нападки, които унижават достойнството на отсрещната страна.

Да, навремето политическите сблъсъци също не бяха толкова вежливи, взаимно уважителни и надпартийни, както твърдят някои носталгици. Днес обаче е настъпила радикална промяна.

Политическият противник се е превърнал във враг, който трябва да бъде унищожен, а политическият и културен разлом, разделящ Америка, вече се проявява на всички равнища. В същото време и процедурата за отстраняване на действащ президент - особено пък на този президент - естествено не води до успокояване на нацията. И всички призиви да се зачита Конституцията се сблъскват с могъщата стена на поголовното очерняне.

Човек направо се пита как ли американската политика ще се измъкне от модела на двете враждуващи племена, който трови атмосферата в страната вече от години.

А нали основателите на републиката, на които днес всички се позовават, натоварваха с най-голяма тежест не друго, а сътрудничеството и приобщаването към управлението на страната.

 

Клаус-Дитер Франкенбергер, ФАЦ

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа