САЩ милитаризират Европа

САЩ милитаризират Европа
  • Публикувана от: 
  • Дата:  
    03.02.2020
  • Сподели:

САЩ се опитват да убедят своите съюзници от НАТО в Европа да увеличат военните разходи, като същевременно разполагат рекорден брой от своите войски на континента, пише Modern Diplomacy. Въпреки това, въпреки че Европа, според мнението на портала, наистина трябва да направи това, за да засили своите отбранителни способности, ЕС трябва да поеме собствените си проблеми, свиквайки с това, че САЩ се оттеглят от позицията на световен лидер.

Склонявайки своите съюзници по НАТО в Европа за увеличаване на разходите за отбрана, САЩ едновременно прехвърлят войски в региона. Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в момента континентът има рекорден за този век брой американски войници. Освен това се очаква още 20 хиляди военнослужещи да пристигнат в Европа в близко бъдеще, за да участват в различни учения, пише Modern Diplomacy.

Столтенберг отбеляза, че въпреки че Вашингтон „ по разумни причини “ намали военната си сила в Европа след края на Студената война, сега има повече американски войници и военна техника от всякога.

„ Изправени сме пред парадокс: въпреки всички различия, които имаме, Северна Америка и Европа правят повече, отколкото в предишни години “, подчерта генералният секретар и призова европейците да признаят, че ЕС се нуждае от НАТО, както и от участие в блока на САЩ, Канада и Турция с цел „да съдържат Русия “. Въпреки това той отбеляза и необходимостта от диалог с Москва по въпроси като контрол върху оръжията, борба срещу тероризма и търсене на отговори на предизвикателствата, които Китай представлява.

Американският бригаден генерал Шон Барнаби заяви, че Вашингтон планира да достави 20 хиляди американски войници в Европа, за да участва в серия от учения. Според него това ще бъде "най-големият трансфер на американски войски в Европа през последните 25 години ".

Интересното е, че американските офицери ще отговарят за маневрите, наречени Europe Defender 2020, докато съюзниците на САЩ в НАТО имат спомагателна логистична роля. Въпреки че ученията ще се провеждат главно в Германия, отделните му етапи ще се проведат на други места, включително Полша и балтийските държави. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу отбеляза следното в това отношение: " Практическите действия на съюза - независимо дали става въпрос за развитието на военна инфраструктура в близост до руските граници или засилената активност в Черно и Балтийско море - водят до засилено напрежение и изискват адекватен отговор от руската страна ."

Превръщайки Европа във военно платно, Съединените щати също продължават да изискват от Европа да увеличат разходите за отбрана. Освен това тези изисквания се отнасят преди всичко до Германия, която се опитва да облекчи политическото и военното напрежение. В същото време Берлин, въпреки това, признава неизбежността от увеличаване на военните разходи.

„Болният въпрос е, че Германия не успя да увеличи годишния си бюджет за отбрана до 2% от БВП според решенията на срещата на върха на НАТО през 2014 г. “, пише бившият канцлер на Германия Зигмар Габриел и директорът на Института за германска икономика Майкъл в The Project Syndicate. Hyuter. Според тях обаче, за да не алармира Източна Европа, Германия би могла да изразходва 1,5% от БВП за логистика и персонал, изразходвайки останалите половин процент за финансиране на операции на НАТО в балтийските държави и Полша.

„ Това ще увеличи способността за отбрана на източните членове на блока и ще покаже готовността на Германия да поеме повече отговорност “, казват авторите. Въпреки това, те признават факта, че многогодишната зависимост на Европа от Съединените щати, както и политиката на сегашната американска администрация, подтикват европейците да предприемат по-отговорен подход към стратегическите въпроси. Според тях европейците " трябва да изхвърлят всички илюзии, че всичко ще бъде решено от само себе си ".

Германските представители смятат, че ЕС, и в частност Германия, все още не са отговорили на проблема, който представлява оттеглянето на САЩ от ролята на световен лидер. Освен това, според тях, „ изходът от войните и конфликтите на европейската периферия все повече се определят от други сили, докато Европа не играе съществена роля за разрешаването им “.

В същото време един от основните съюзници на САЩ в Европа - Полша, активно увеличава военния си бюджет. Според представители на Министерството на отбраната на тази страна военният бюджет на Полша за 2020 г. ще бъде около 13 милиарда долара, което е с 11,3% повече в сравнение с 2019 г. Това означава, че за първи път от много години Варшава ще отделя почти 2,1% от своя БВП за отбрана, което дори надвишава количествата, договорени с НАТО.

Усилията на Полша да спазва изискванията на САЩ и да гарантира нейната собствена сигурност са очевидно недостатъчни за изглаждане на нарастващото военно и политическо напрежение между САЩ и Европа, които също се допълват от икономически спорове.

С развитието на ситуацията в сегашната сфера си струва да изчакаме все повече ожесточени спорове (особено между Германия и Франция) относно перспективите за развитие на отношенията със САЩ и засилване на действията на ЕС по отношение на външната и отбранителната политика. Това, от своя страна, отваря възможността Русия, Китай и други водещи сили да се присъединят към този диалог. Това включва, например, идеята на Владимир Путин да проведе петстранна среща на върха на постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН по въпроса за осигуряване на стратегическа стабилност в света, обобщава Modern Diplomacy.

 

 

Превод: Поглед.инфо

Станете почитател на Класа