Die Welt: Политическият хаос в Германия ще направи Франция европейски лидер

Die Welt: Политическият хаос в Германия ще направи Франция европейски лидер
  • Публикувана от: 
  • Дата:  
    14.02.2020
  • Сподели:

Хаосът при изборите в Тюрингия и напускането на Анегрет Крамп-Каренбауер на поста председател на партията ХДС може да доведе до спад в ролята на Германия в ЕС, пише Die Welt, като се позовава на мнението на висши европейски политици и служители. В политическите кръгове на ЕС се смята, че сега Германия е нестабилна и „крехка“, което означава, че влиянието й в Брюксел ще намалее, което ще доведе до увеличаване на значението на Франция.

Напускането на Анегрет Крамп-Каренбауер от поста председател на партията на ХДС се превърна в „студен душ“ за Брюксел, пише Die Welt. Много хора се питат - какво се случва в Германия? Миналата седмица избухна хаос при избора на министър-председател в Тюрингия и веднага след него дойде обявяването на оставката на Крамп-Каренбауер.

В Германия царува объркване“, цитира изданието думите на висш европейски дипломат, който отбеляза, че в немската политика вече няма постоянство. Дълги години Германия се смяташе за стабилна и рационална, но сега, според друг дипломат, има „крехка Германия в крехка Европа“. Скептицизмът към ръководната роля на Берлин нараства в политическите кръгове на ЕС, отбелязва Die Welt.

Според депутата от Европейския парламент Здислав Краснодембски процесът на вземане на решения в ЕС все повече ще зависи от Франция. Румънският му колега Зигфрид Мурешан обаче заема различна гледна точка: той отбелязва значителната роля на Германия за разрешаване на финансовата и миграционната криза, а също така припомня, че досега вътрешните политически събития във ФРГ не са повлияли по никакъв начин на европейската политика, което означава, че Берлин ще продължи да играе значителна роля в ЕС.

Въпреки това значителен брой европейски политици и служители смятат, че политическата борба в Германия ще увеличи ролята на Франция и Еманюел Макрон в Европа. Макрон обаче се стреми да засили интеграцията и по-голямата военна инициатива на Европа, което може да не се хареса на САЩ и източноевропейските членки на ЕС.

Според лидера на Европейската народна партия Манфред Вебер, напускането на Анегрет Крамп-Каренбауер е знак за нарастващата нестабилност на центристките партии. Вебер каза още, че „Европа е във фаза на нарастваща нестабилност, политиката става все по-остра“.

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа