Напрежението ескалира: Русия и САЩ в лют спор заради теория на конспирацията

Напрежението ескалира: Русия и САЩ в лют спор заради теория на конспирацията
  • Публикувана от: 
  • Дата:  
    23.02.2020
  • Сподели:

Хиляди профили в социалните мрежи, предимно на хора от Русия, разпространяват информация в подкрепа на теорията на конспирацията, че ЦРУ стои зад епидемията

 

 

Русия отхвърли появилите се обвинения на САЩ, че хора с руски профили разпространяват фалшива информация и обвиняват САЩ за епидемията от коронавируса. "Обвинявайки Русия в дезинформация относно коронавируса в социалните мрежи, САЩ се опитват да изкоренят евентуални позодрения, че тя може да стои зад епидемията", заяви Андрей Суздалцев, заместник-декан на Факултета по световна икономика и международни отношения във Висшето училище по икономика. "Този коронавирус се появи изведнъж. Естествено, веднага възникват съмнения, че вирусът е създаден в нечия лаборатория. Като се има предвид, че той е изключително опасен, нормално е да възникнат въпроси за това коя страна би имала техника и хора да създаде такъв вирус. Американците инстинктивно се подготвят за факта, че рано или късно могат да бъдат обвинени в създаването на вируса, и сега предварително заемат отбранителна позиция, като обвиняват другите големи страни, тоест Русия", каза още Суздалцев.

 

Напрежението ескалира: Русия и САЩ в лют спор заради теория на конспирацията - 0

 

"Доказателствата, оповестени от САЩ, че множество руски профили в социалните мрежи водели информационна война срещу САЩ, са изключително странни, тъй като на повечето интернет-профили е почти невъзможно да бъдат открити истинските собственици. Така че обвиненията на САЩ са напълно неоснователни", смята Суздалцев. Американски правителствени служители заподозряха Русия за това, че разпространява фалшиви новини за коронавируса, като така подкопава международните усилия за борба с епидемията. Информацията за това дойде, след като хиляди профили в социалните мрежи, предимно на хора от Русия, разпространяват информация в подкрепа на теорията на конспирацията, че САЩ стои зад епидемията с новия коронавирус. По този начин Русия руши имиджа на САЩ, и се възползва от международните здравни проблеми, казват американските служители. Според разследване на американските власти хиляди фалшиви руски профили в социалните мрежи Twitter, Facebook и Instagram, все повече коментират, че ЦРУ стои зад епидемията, отнела живота на над 2300 души, предимно в Китай."Целта на Русия е да сее раздори, да подкопава имиджа на американските институции, и да разпространява фалшиви новини чрез нереални профили", заяви Филип Рийкър, изпълняващият длъжността помощник държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия. По думите му с фалшивата информация Русия целяла да застраши обществената безопасност, като разсейва вниманието от борбата на властите за справяне с вируса.

Станете почитател на Класа