Адвокатът на Асанж обвини САЩ „в намерение за отвличането и отравянето му“

Американското правителство е планирало да отвлече или убие Джулиан Асандж, докато той е бил затворен в еквадорското посолство в Лондон, бе казано вчера на съда на Обединеното кралство, по време на изслушването на издателя на WikiLeaks.


Адвокатът на Асанж Едуард Фицджералд каза на съдия Ванеса Барайцер, че САЩ са искали смъртта на основателя на WikiLeaks да изглежда като злополука и че американските разузнавателни агенции са работили с испанската компания UC Global, за да шпионират Асанж в посолството.


Фицджералд твърди, че записите се събирали на всеки 14 дни и се предавали на американските разузнавателни служби. Надзорът дори включвал кадри от срещата на Асанж с неговия правен екип, нарушавайки привилегията адвокат-клиент, каза той.


"Имаше разговори за това дали трябва да се предвиждат по-екстремни мерки, като отвличане или отравяне на Асанж в посолството", каза Фицджералд пред съда.


Адвокатите на Асанж отдавна предупреждават, че отвличането или насилственото предаване са били на масата във Вашингтон, ако САЩ не могат да стигнат до него по друг начин.


Източникът на иска, изслушан в съда в понеделник, е свидетел, известен само като „свидетел 2", отговорен за разкриването на собственика на UC Global Дейвид Моралес и ролята му в надзорната операция за „тъмната страна" - което означава американското правителство. Свидетелят определи американците като „отчаяни".


Едно от предложенията било вратата на посолството да бъде оставена отворена, което може да направи отвличането да изглежда като „злополука". Не беше предоставена повече информация за твърдението за отравяне.


Това не е първият път, когато бяха отправени твърдения, че САЩ обмислят такива крайни мерки за справяне с Асандж.


В презентация през 2019 г. относно техническите аспекти на надзорната операция, германският хакер Анди Мюлер-Магун, който посети Асанж в посолството, заяви, че отвличането и отравянето са опции за правителството на САЩ и че всички врати и прозорци в посолството са документирани така че да се проучат различни варианти.

 

Надзорът е бил толкова интензивен, че дори са били имплантирани бъгове в пожарогасител и в банята, която Асанж използва, каза той.


Миналия октомври, по време на изслушване за отлагане на екстрадицията през февруари, правният екип на Асанж също заяви, че САЩ са се опитали да „отвлекат и навредят" на журналиста.


Заплахата от смърт не е далеч от съзнанието на Асандж, откато той пусна WikiLeaks през 2006 г. Миналата година баща му Джон Шиптън разкри, че е предупредил сина си, че може да бъде убит заради работата си.


Асанж бе изтеглен от еквадорското посолство в Лондон през април 2019 г. и оттогава е държан в затвора с максимална сигурност в Белмарш. Той прекара седем години в посолството, опасявайки се от екстрадиция в САЩ, след като наруши гаранция във връзка със случай на сексуално посегателство в Швеция, за който адвокатите му твърдят, че е политически мотивиран и впоследствие е отпаднал.

Станете почитател на Класа