FAZ: Американците са объркани

В самото начало на разпространението на коронавируса Доналд Тръмп не му придаваше голямо значение, пише Frankfurter Allgemeine. Сега американският президент говори за 100 000 загинали като за „добър“ сценарий. Изданието отбелязва, че населението на САЩ гадае за по-нататъшното развитие на събитията, тъй като дори президентът твърде често променя прогнозите си.

Още в средата на януари Доналд Тръмп вярваше, че в случая с коронавируса говорим за обичайния грип, което означава, че всичко е наред и няма причина за безпокойство, пише Frankfurter Allgemeine. Сега става ясно, че дори Доналд Тръмп не е в състояние да преодолее суровата реалност и мрачните прогнози с помощта на неоснователния си оптимизъм: сега американският президент казва, че при „добър“ сценарий 100 хиляди души ще умрат от вируса.

Според изданието зад тази ужасна цифра се крие много: от недостатъчните предпазни мерки и подготовка до лекомислието и слабостта на ръководството. Настоящата криза служи като тест за качеството и компетентността на политическия персонал.

Освен това страната е изправена пред структурни здравословни проблеми, пише Frankfurter Allgemeine. В момента в САЩ остро липсва необходимото медицинско оборудване.

Според Тръмп, САЩ ще започнат да излизат от кризата не по време на Великден и не през май, а в началото на юни. Според изданието истинската дата може да настъпи още по-късно. Американците се чудят какво ги очаква, когато дори президентът ревизира прогнозите толкова често, че е невъзможно да се разберат мащабите на случващото се. Тогава гражданите могат да се запитат дали подобна критична ситуация е била наистина неизбежна.

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа