Европа в плен на аналоговото мислене

Доминиращото настроение в съвременна Европа е безпокойството. То се определя от нуждата за защита, а определящата характеристика на колективното му мислене е самодоволството, пише Волфганг Мюнхау за Financial Times.

В доклад на Европейската комисия (ЕК) за изкуствения интелект (AI) тези трите се обединяват по почти комичен начин: страхът от високотехнологично цифрово бъдеще; необходимостта да се защитим от него; и самодоволството, присъщо на убеждението, че решението е в регулацията. Страхът и самодоволството също проникват във външната политика на ЕС и стратегията му за сигурност, която изглежда критично зависи от това Доналд Тръмп да не бъде преизбран за президент на САЩ.

Не бях изненадан да открия, че докладът на ЕС за AI е съсредоточен най-вече върху регулирането, посочва Мюнхау. Това, което намерих за шокиращо обаче е как Комисията омаловажава степента, в която САЩ и Китай доминират на пазара, заключава той. ЕС използва данни от 2016 г., но пропастта се е увеличила драстично оттогава. Индекс на Станфордския университет показва, че САЩ и Китай отговарят за почти всички глобални инвестиции в AI. Единствените други две страни със значими инвестиции в технологичния сектор са Великобритания и Израел.

Гунтрам Волф, директор на аналитичния център Bruegel в Брюксел, отбелязва, че САЩ и Китай заедно отговарят за 85 на сто от кандидатстванията за AI патенти. ЕС просто не е играч в тази област. Всяка интелигентна стратегия ще трябва да тръгне от осъзнаването на този факт, а не дърдорене за „екосистеми, основани на доверие“.

Единствената европейска държава със значимо присъствие в AI е Великобритания. Обединеното кралство харчи повече от САЩ на човек от населението за изследвания в областта на математиката.

Отсъствието на ЕС от AI е избор, а не необходимост. ЕС можеше да си създаде собствена ниша. Франция и Германия все още имат едни от най-добрите математици и инженери в света, но политиката се намеси. ЕС избра да даде приоритет на защитата на данните пред инвестициите в AI. Докладът на ЕК също изключва защитата от своята компетентност, едно от най-важните приложения.

ЕС не е участник във военен AI. Китай изработи дългосрочна AI стратегия през 2017 г., следвана отблизо от Русия и САЩ. САЩ вече използваха AI технологията в Ирак и Сирия. По този начин пренасянето на технологията от отбраната към гражданския сектор ще облагодетелства компаниите в САЩ и Китай, но не и в ЕС.

В европейските дискусии за технологиите аналоговият начин на мислене все още господства. Спомням си, когато през 90-те години германски производител създаде най-сложната аналогова телефонна станция, когато цифровизацията вече напредваше, пише Мюнхау.

През същото десетилетие Германия и Франция подкрепиха съвместен аналогов стандарт за телевизия с висока разделителна способност - технология, която така и не видя бял свят. Европейските производители на автомобили закъсняват на пазара на електрически коли и нямат голямо ноухау за системите, базирани на AI. Загубата на иновации в Европа е тясно свързана с края на аналоговата ера и с промяната на политическите предпочитания.

Дигиталната революция започна през миналия век, но по-голямата част от нейното икономическо въздействие все още предстои. Нарастваща част от търговията до края на века ще бъде с данни. Навременните глобалните вериги за доставки на физически стоки са определящата характеристика на глобализацията в началото на 21 век. Напредъкът в 3D принтирането ще позволи производството да стане по-локализирано, като по този начин ще намали нуждата от транспортиране на компоненти и стоки през граница.

Когато търгувате с данни, географската близост става без значение. Регулацията се превръща в алгоритъм. Идеята за ЕС като глобален регулатор ще зависи от технология, която не напредва.

Комбинацията от страх, протекционизъм и самодоволство също дава представа за преговорната позиция на ЕС по отношение на Brexit. Тя се ръководи от съжаление, че Brexit се случва, от страх от нелоялна конкуренция и от самодоволство относно потенциала на Обединеното кралство да заеме пазарни ниши, които ЕС оваканти - като AI.

Увеличаването на научните изследвания в областта на математиката може да е индикация за нова индустриална политика, базирана на AI, чиито контури все още не са се очертали. Очаквам правителството на Великобритания да се отърве от законите на ЕС за защита на данните, прогнозира Мюнхау. Google заяви наскоро, че ще премести своите клиентски данни за Обединеното кралство от Ирландия в САЩ.

Може би компанията възнамерява да използва търговските възможности, които биха могли да възникнат от по-либерален режим на защита на данните. Очаквам защитата на данните да се превърне в един от най-големите въпроси в двустранните отношения между ЕС и Великобритания, допълва той.

Нерешеното предизвикателство на ЕС е да разбере дълбоките последици от дигиталната ера, какво означава тя за икономическата политика, отбраната и сигурността, и как трябва да работи самият блок. Това не е време за онези, които живеят в миналото.

Петър Нейков, редактор Миглена Иванова

 

Станете почитател на Класа