Семейство Хашоги обяви Прошка за убийците му на журналисти, в края на Рамадан

Семейството на журналиста Джамал Хашоги е обявило "прошка" на убийците му, разпростирайки помилване над обвиняемите, които са изправени пред екзекуция в Саудитска Арабия, докато мюсюлманите празнуват края на светия месец Рамадан.


Един от двамата синове на колониста на Washington Post, Салах Хашоги, обяви амнистия за убийците в изявление, публикувано в Twitter в четвъртък. Петима мъже бяха осъдени на смърт по делото миналата година от саудитски съд, докато трима други получиха 24 години затвор за ролята си в заговора за убийството.


Съгласно саудитското законодателство, което е силно повлияно от ислямските правни традиции, семействата на жертви на убийства имат възможност да предоставят помилване на извършителите, често в замяна на парично плащане, известно като „дия". Някои осъдени обаче са пощадени без размяна на пари и не е ясно дали семейство Хашоги е поискало обезщетение.


„В тази благословена нощ на блажения месец (Рамадан) си спомняме Божието слово: Ако човек прощава и постига помирение, дължи му се награда от Аллах", пише семейството.


„Следователно ние, синовете на мъченика Джамал Хашоги, обявяваме помилването на тези, които убиха баща ни, търсейки награда от всемогъщия Бог."


Въпреки че решението на семейство Хашоги означава, че саудитските съдилища вече не могат да обмислят възможността за смъртно наказание за убийците, това не означава автоматично, че те ще бъдат освободени. Убийците, осъдени на смърт, все още вероятно ще бъдат изправени пред дълги присъди затвор.


Семейството на журналиста - който беше откровен критик на саудитската кралска фамилия преди страшното му убийство в посолството на Рияд в Истанбул през октомври 2018 г. - сигнализира през декември, че няма да се противопоставят на присъдите, раздадени на замесените в случая.


"Ние потвърждаваме нашето доверие в саудитската съдебна система на всички нива", каза Салах Хашоги по онова време, описвайки процеса като "справедлив".


Смъртта на журналиста превзе заглавията в цял свят, което доведе до мащабна международна активност, при която няколко европейски държави наложиха забрана за продажба на оръжие на кралството. Въпреки че Вашингтон също ожали убийството, президентът на САЩ Доналд Тръмп не наложи забрана за продажба на оръжие и не обвини саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман за убийството.


Престолонаследникът, по-късно пое "пълната отговорност" за убийството в смисъл, че това се е случило при негово наблюдение, но отрече да е поръчал убийството.

Станете почитател на Класа