Посланикът на САЩ в Германия командва: „Не се оплаквайте, дръжте линията“

Посланикът на САЩ в Германия командва: „Не се оплаквайте, дръжте линията“
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    25.05.2020
  • Сподели:

„Берлин трябва да упражни натиск върху Москва, вместо да критикува оттеглянето на американците", каза американският посланик на германския външен министър, когато двамата съюзници от НАТО се сблъскаха заради хода на САЩ за напускане на Договора за открито небе.


Вашингтон обяви намерението си да се оттегли от Договора за открито небе (OST), който е в сила от 2002 г., по-рано тази седмица, изнервяйки своите съюзници по НАТО в Европа.


Сред онези, които призоваха да се запази жизненоважното многостранно споразумение, което позволява наблюдение на полетите над териториите на подписалите я страни, беше германският външен министър Хайко Маас.


Върховният дипломат на Германия изрази тревога, че настъпващото оттегляне на САЩ „значително ще намали обхвата на договора ", като добави, че „Берлин ще работи интензивно със съмишлениците партньори, за да уговорят САЩ да не напуска договора в следващите шест месеца."


Реториката от европейската централа не беше добре посрещната от американския посланик в Германия Ричард Гренел, създал доста противоречията заради многократните му опити да изнася лекции на Берлин по редица вътрешни въпроси, от военните разходи до изграждането на Северен поток 2.


„Вместо да се оплаква от реакцията на САЩ, Хайко Маас трябваше да засили натиска върху Русия през последните години, така че тя да изпълнява задълженията си съгласно Договора за отворено небе", заяви Гренел в интервю за Rheinische Post в събота.


Посланикът повтори мантрата на Вашингтон, че „Русия отдавна не се придържа към споразумението Открито небе ", оплаквайки се, че „Германия все още планира да спазва OST, въпреки опасенията на САЩ."


Германия не е единствената страна, изразила възраженията си срещу хода на САЩ. В съвместно изявление министрите на външните работи на десет държави от ЕС, включително Германия, Франция, Италия, Испания, Швеция и Холандия, нарекоха пакта „ключов елемент от рамката за изграждане на доверие".


Призивът на Маас беше озвучен от Брюксел, като ръководителят на ЕС по външната политика Джозеп Борел посочи, че договорът, който позволи над 1500 наблюдателни полета в различни страни от 2002 г., „осигурява прозрачност и предсказуемост".


„Оттеглянето от договор не е решение за справяне с трудностите при неговото прилагане и спазване от друга страна", казва Борел в изявление.


Русия многократно отрича обвиненията на САЩ, че не е изпълнила задълженията си по ОСТ, настоявайки, че е ограничила полетите над територията си само като отговор на подобен ход на САЩ и техните съюзници.


Въпреки че не е удовлетворена от спазването на Съединените щати, Москва изрази готовност да преговаря с Вашингтон и „прави всичко възможно, за да запази договора непокътнат".

Станете почитател на Класа