Ново проучване: Пациентите с коронавирус не са заразни след 11 дни

Ново проучване, проведено от специалисти в Сингапур, разкри, че пациентите с коронавирус спират да са заразни 11 дни след заразяване с болестта, дори и да продължат да тестват положително в следващи тестове. Учените откриха, че „коронавирусът не може да бъде изолиран или култивиран след ден 11 от болестта".


„Въз основа на данните, натрупани от началото на пандемията covid-19, инфекциозният период на коронавирус при симптоматични индивиди може да започне около два дни преди появата на симптомите и да продължи приблизително 7-10 дни след появата. на симптомите ", пишат изследователите.


Две седмици след началото на заболяването пациентите все още могат да тестват положително, но специалистите предполагат, че тестовете биха могли да открият фрагменти от вируса, които вече не са жизнеспособни за разпространение на инфекцията. „Активната репликация на вируса спада бързо след първата седмица и жизнеспособен вирус не е открит след втората седмица на заболяването", обясниха те. Резултатите биха могли да променят критериите на настоящите болници за това кога да изписват заразените пациенти.


Резултатите от изследването бяха публикувани този 23 май в съвместен документ на Националния център по инфекциозни болести и на Обединението на лекарите по инфекциозни заболявания на Азиатската медицинска академия. Заключенията на специалистите се основават на многоцентрово проучване на 73 местни пациенти.


Документът се позовава и на "малко, но важно" проучване, проведено при девет пациенти в Германия, което установява, че вирусната отделяемост на гърлото и белите дробове е била много висока през първата седмица, но е приключила на осмия ден.

Станете почитател на Класа