Дори коронавирусът няма да спре Хонконг да протестира

Дори коронавирусът няма да спре Хонконг да протестира
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    27.05.2020
  • Сподели:

Пандемията от коронавирус изтласка на заден план редица други обществени проблеми и мнозина постепенно забравиха за недоволството и протестите, които бяха обхванали Хонконг. Освен това заради заразата Пекин наложи строги забрани за масови събирания, защото опасенията от втора вълна на болестта все още са твърде големи.

Заедно с рестрикциите обаче китайското правителство прави опит да прокара поредния спорен закон, с който да ограничи правата на гражданите на автономния регион, а подобно нещо няма как да остане незабелязано.

Така въпреки заповедите за спазване на дистанция и опасността от коронавирус десетки протестиращи отново са навън и настояват за промяна.

Споменът за шествията и протестните акции от миналата година още е пресен. В продължение на повече от два месеца активисти и обикновени граждани окупираха улиците на Хонконг и дори успяха да блокират натовареното международно летище, като така привлякоха вниманието и подкрепата на хиляди хора по света.

Причината за недоволството са два спорни законопроекта, единият от които има за цел да забрани именно "бунтовете, подривната дейност и държавната измяна".

В държава като Китай обаче тези термини се превръщат в доста широко понятие и подобен закон може да бъде използван от китайската комунистическа партия за разправа с опозицията. Втората регулация предвижда граждани на Хонконг да могат да бъдат екстрадирани към континенталната част на Китай, където да подлежат на съд и присъда.

Коронавирусът забави приемането на противоречивите закони, както и потуши протестите, а автономната провинция вложи всичките си усилия в спирането разпространението на заразата. Хонконг има печален опит с епидемията от ТОРС от 2002 г. и не се поколеба да инвестира сериозни ресурси в справянето с COVID-19. С други думи - коронавирусът беше тема номер едно и там, както и по целия свят.

Поне до края на миналата седмица, когато Пекин отново се опита да прокара въпросните законопроекти.

Още същия уикенд хиляди жители на Хонконг излязоха на протест, който се превърна в най-мащабното събиране на хора на едно място от началото на пандемията в Китай. Полицията използва сълзотворен газ, водни оръдия и лютив спрей, а минимум 120 души са арестувани по обвинения в хулиганство и нападение над служители на реда.

Разликата с демонстрациите от миналата година обаче не е само в заплахата от коронавирус. Според "Гардиън" настроението сред протестиращите този път е коренно различно и се усеща далеч повече напрежение, но и повече решителност. Комунистическата партия от години се опитва да посегне на правата и свободите на Хонконг и най-вероятно е видяла в лицето на COVID-19 рядък шанс да сложи край на автономията на региона.

Жителите на провинцията от своя страна не са готови така лесно да се откажат от привилегиите, с които се ползват, и вече готвят още редица шествия и демонстрации, с които да го засвидетелстват. Затова и протестите този май месец се провеждат в доста по-напрегната атмосфера, а отговорът на полицията също е по-безкомпромисен.

Активистите наричат случващото се "Революцията на нашето време" и са решили да оставят мирните разходки и развяването на плакати в миналото, защото според тях е време за истинска битка.

Зад всичко това прозира притеснението, че ако Хонконг не действа сега, скоро ще се събуди в съвсем различна действителност.

Жителите подозират, че краят на "Една държава, две системи" може да е по-близо, отколкото им се иска, и подготвяните два законопроекта са само началото на тази промяна. Законът за екстрадицията например би позволил на Пекин да съди граждани на Хонконг със същата строгост, с която съди рецидивисти и предатели на родината. Вторият законопроект пък би трябвало да прекрати всякаква възможност за протести - в и извън Хонконг.

Китайското правителство вече обяви, че армията е готова за мобилизация, ако ситуацията в автономната област ескалира. Нещо повече, Пекин заявява готовност да дислоцира за постоянно цели гарнизони с военни, които да "осигурят мира и спазването на законите в региона".

Изглежда, че в момента нито една от двете страни не е готова да отстъпи, а предсказанията за гражданска война вече не звучат като излишно преувеличение. Коронавирусът от своя страна сложи аварийна спирачка на процесите, които тлеят между Пекин и Хонконг, но очевидно дори и световна пандемия вече не може да потуши недоволството.

Станете почитател на Класа