Тест на ракетата на Virgin провален моменти след освобождаване от самолета

Virgin Orbit направи опит за първи тестов полет на своята орбитална система за изстрелване на полезен товар, състояща се от модифициран Boeing 747 и ракета, изстреляна с въздух. Мисията обаче се провали моменти след пускането на ракетата.


Самолетът и неговата ракета - наречени съответно „Космическо момиче" и „Изстрелващ едно" - излетяха от летище извън Лос Анджелис в понеделник в дебютния тестов полет на базираната в Калифорния компания, като се насочиха към точка за пускане над Тихия океан.


Според Virgin Orbit и самолетът, и ракетата са били в „добра" форма през цялата мисия и изглеждаше, че всичко върви по план - но в последния момент тестът се разпадна.


„Потвърдихме чисто освобождаване от самолета. Въпреки това, мисията приключи скоро в полет." Компанията заяви, че се надявала да направи повече с първия си тест, но добави, че въпреки това „със старта ключовите цели са постигнати".


"Както казахме преди полета, нашите цели днес бяха да работим през процеса на провеждане на изстрелване, да научим колкото можем и да постигнем запалване", каза Орбит. „Надявахме се, че можем да направим повече, но днес постигнахме тези ключови цели."


Въпреки че не се уточни какво точно се е объркало, вероятно ракетата се е разбила в морето скоро след отделянето. За щастие, провалът на изстрелването не се отрази на самолета и той бе в състояние безопасно да се върне на летището с непокътнат екипаж. Компанията заяви, че нейният екип сега ще пресее събраните данни, а работата по втора ракета вече е в ход.


Неговият съперник в частното космическо надбягване Илон Мъск, основател и изпълнителен директор на SpaceX, предложи утеха на екипа на Virgin Orbit, обяснявайки, че на собствената му компания са били нужни четири опита за успешно извеждане на ракетата Falcon 1 в орбита.

Станете почитател на Класа