Американската Novavax получи 388 милиона от Бил Гейтс и започна изпитания на ваксина Covid-19 върху доброволци

Базираната в Мериленд биотехнологична компания Novavax започна да тества нова коронавирусна ваксина на хора, като стартира клинично изпитване на първа фаза. Това стана с мащабната безвъзмездна финансова помощ от агенция, основана от Бил Гейтс. Изпитването, което ще дозира около 130 австралийски участници с новата инокулация, се надява да види резултати още през юли и да премине към втората фаза.


„Прилагането на нашата ваксина върху първите участници в това клинично изпитване е значително постижение, което ни доближава с една стъпка към справяне с основните потребности от ваксина в борбата срещу глобалната пандемия Covid-19", каза в изявление Стенли Ерк, президент и изпълнителен директор на Novavax.


„Очакваме с нетърпение да споделим клиничните резултати през юли и, ако е обещаващо, бързо да започнем фаза 2 от проучването".


Новата инициатива стартира с огромна инвестиция в размер на 388 милиона долара - най-голямото дарение досега - от Коалицията за подготвеност и иновации за епидемия (CEPI), фондация за обществено здраве, създадена от милиардера Бил Гейтс.


Като влага огромното си богатство в редица подобни здравни инициативи през годините - предимно чрез собствената си Фондация Бил и Мелинда Гейтс, магнатът от Майкрософт предизвика силни подозрения и съмнения от привържениците на конспирациите, които твърдят, че Гейтс е ангажиран с Програма за обезлюдяване, за да се освободи планетата от безполезните. Новината за връзката на Гейтс с изпитанието на Novavax вдигна алармите, като мнозина предупреждават, че проектът му „не заслужава доверие" и призовават самия Гейтс да се включи доброволно, за да бъде първото от опитните морски свинчета, получило прибързаната ваксина.


Novavax не е първата американска биотехнологична фирма, която започва клинични изпитания за коронавирусна инокулация – Масачузетската „Модерна" проведе тестове на хора през март и отчита положителни резултати - за които интернавтите все още не са открили никакви „проклети връзки". Поне пет други ваксини са в ход в други страни, включително три в Китай и по една в Обединеното кралство и Русия.

Станете почитател на Класа