Богатите китайци купуват луксозни жилища от Сингапур до Сидни

Богатите китайци купуват луксозни жилища от Сингапур до Сидни
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    28.05.2020
  • Сподели:

Богатите китайски купувачи на жилища се завръщат, пише Bloomberg. В Китай и някои от познатите им дестинации за търсене на дом в Азия богатите купувачи разграбват луксозни имоти, в много случаи за да запазят богатството си от очаквана инфлация и отслабване на юана. Нетърпението за придобиване на недвижими имоти води до скок на цените на луксозните жилища в Китай, като в същото време предлага известна подкрепа на азиатските имотни пазари, които пострадаха тежко от пандемията.

„Те изобщо не се колебаят“, казва Моника Ту, основател на австралийската компания Black Diamondz, която обслужва китайски купувачи на луксозни имоти.

От март насам тя е продала луксозни имоти на обща стойност 85 млн. австралийски долара (55 млн. щатски долара), като близо половината продажби са били свързани с китайски клиенти, които пристигнали в Австралия в началото на пандемията. Това е скок с 25% спрямо година по-рано. Жилищата на цена между 7,25 млн. и 19,5 млн. австралийски долара се намират в добре поддържани околности на Сидни с гледка към океана като Пойнт Пайпър.

Постепенно смекчаване на ограниченията заради вируса улеснява богатите китайци да оглеждат имоти и да финализират покупки близо до азиатски горещи точки като Шанхай, Сеул и Сидни. В друга любима дестинация, Сингапур, виртуалните огледи и снимки са били достатъчни за постигането на сделки за милиони долара, което показва как се развиват трансакциите. Това контрастира на Лондон и Ню Йорк, където имотните пазари са вяли на фона на блокадите.

Запитванията от китайски купувачи за имоти в Южна Корея се нараснали със 180% през първото тримесечие спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г., а запитванията за жилища в Нова Зеландия са се увеличили със 75%, показват данни на имотната компания Juwai Iqi. Търсенията са намалели с 32% във Великобритания и с 18% в САЩ.

Чужденци могат да придобиват само нови жилища в Австралия, въпреки че много от богатите имат възможности да заобикалят тези ограничения, като кандидатстват за визи за „значим инвеститор“, които им дават лесен път към местожителство и им позволяват да купуват и съществуващи жилища.

Търсенето на луксозни имоти стимулира цените в Китай и ограничава спадовете на други пазари. Цените на луксозните домове в четирите най-големи китайски града са нараснали с 1% през април благодарение на най-големия скок от две години в технологичния хъб Шънджън.

Дори в Сингапур, където частичната блокада остава в сила, дейността се ускорява чрез онлайн платформи. Трима китайски клиенти купили шест апартамента на обща стойност 20 млн. сингапурски долара (11 млн. щатски долара) в Marina One Residences този месец без виртуални огледи, казва Кларънс Фу, брокер на недвижими имоти в подразделението ERA на APAC Realty. Един инвеститор е вложил 12 млн. сингапурски долара в три отделни тристайни апартамента в същия комплекс, който се намира на пет минути пеша от известния хотел и казино Marina Bay Sands.

„Някои купувачи може да поискат да пренасочат парите си към други страни, тъй като юанът може да бъде девалвиран още в борбата с отслабващата икономика“, коментира Кристин Сун, ръководител на изследванията в консултантската компания OrangeTee & Tie Pte в Сингапур.

 

Спад в Хонконг

Хонконг беше любима дестинация заради близостта си до континенталната част на Китай и по-малкото пазарни ограничения. Но продемократичните протести накараха много богати китайци да се насочат към Сингапур като алтернатива въпреки по-високите данъци. Цените на луксозните жилища в Хонконг намаляха с 4,5% през първото тримесечие, което е два пъти повече спрямо спада в Сингапур. Новият закон за националната сигурност, предложен от Пекин миналата седмица, породи нови притеснения за изтичане на капитали, предизвиквайки разпродажби на хонконгски акции в петък.

„Те смятат имотния пазар в Сингапур за убежище заради стабилността му. Това е по-регулиран пазар в сравнение с Хонконг, например“, казва Фу.

 

 

Извън големите финансови центрове в Азия запитванията също растат. Малайзийският брокер на недвижими имоти Зулхаири Анвар, специализиран в луксозните имоти в компанията Azmi & Co., провел огледи този месец с двама китайски граждани, търсещи апартаменти и бунгала в ценовия диапазон от 2 млн. до 5 млн. щатски долара в столицата Куала Лумпур.

Потенциалните китайски купувачи, които пристигнали в Малайзия, когато страните започнали да затварят границите си, тръгнали на огледи на имоти, след като Малайзия смекчи ограниченията, казва Зулхаири. Той е убеден, че засилването на интереса ще е трайно.

По-евтино от Сингапур

„Не мисля, че пандемията ще попречи на китайците да се завърнат“, казва брокерът. „Малайзия им харесва, защото има значително китайско население там, което улеснява интегрирането им, а луксозните ни имоти все още са по-евтини в сравнение с подобни жилища в Сингапур“, допълва той.

Заможни китайски купувачи започват да пазаруват и в родината си, където блокадата започна постепенно да се вдига преди два месеца.

Жилища на цена от около 20 млн. юана (2,8 млн. долара) в най-големите градове в страната, се оказаха сред най-популярните от април насам, когато властите започнаха да улесняват отпускането на кредити, за да помогнат за съживяването на икономиката, сочат данни на China Real Estate Information.

В Шънджън предприемачи са продали рекорден брой луксозни жилища миналия месец, сочат данни на Landz Realtor, която следи продажбите на имоти във високия сегмент.

Сделки в Шанхай

В Шанхай търсенето надвишава предлагането пет пъти за апартаменти на цена от 2,4 млн. долара в проекта Oriental Garden. Апартаментите в комплекса Green Residence в луксозен квартал, където живеят предимно имигранти, били продадени за един ден, въпреки че купувачите можели да правят само онлайн огледи.

„Тези купувачи прибавят активи убежища чрез недвижими имоти, тъй като икономиката се забавя, а инфлацията расте“, казва Ян Кевей, директор на отдел "Изследвания" в китайската имотна агенция. „Те или смятат, че имотът е най-добрата защита срещу инфлация в Китай, или предполагат, че властите в крайна сметка ще смекчат ограниченията за недвижимите имоти, за да подкрепят икономиката“, допълва той.

 

 

Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

 

Станете почитател на Класа