Смърт в Северна Италия?

Зловещи кадри: камиони, пълни с ковчези; отчаяни лекари, които трябва да решат кой да умре. Журналистически разследвания сочат, че в Северна Италия жертвите на коронавируса

са повече от оповестените. 

 

 

 

Както всички в градчето Нембро в италианската провинция Бергамо, и Салваторе Мацола носи предпазна маска. Само сълзите в очите му издават какво е преживял през последните няколко дни. "Баща ми почина. Цели девет дни се молехме да му помогнат. Но никой не дойде", казва пекарят, който държи и малко кафене в 11-хилядния град в Северна Италия. 

Мацола не може да проумее как е възможно девет дни напразно да чакаш медицинска помощ - докато белите дробове не бъдат увредени непоправимо. Затова е гневен: "Нашата здравна система се срина. Грешката е, че се опитват да помагат на хората когато вече е станало късно - когато не могат да дишат, а белите им дробове са тежко пострадали", казва той.

Над 150 починали лекари

Тъгата и гневът на хората са прераснали в недоверие към регионалното правителство и неговата здравна политика, казва Рикардо Мунда. Той е личен лекар от Нембро, поел кабинета на своя предшественик, след като колегата му заболял през февруари. Починалите лекари в Италия към пика на пандемията са 165.  

"Научихме от кризата два урока: служителите в болниците, старческите домове и в лекарските кабинети трябваше да бъдат приоритетно тествани за коронавирус, а тези с положителни проби трябваше незабавно да бъдат изолирани", казва Мунда. Но това не бе направено. Или - както пишат в разследващ доклад трима лекари от болницата "Папа Йоан XXIII" в Бергамо: "този факт, както и пълната липса на защитно облекло в началото, доведе до много смъртни случаи".   

Никой не е помогнал

За да разберат по-добре какво точно е сполетяло Нембро, кметът на селището Клаудио Канчели и математикът Лука Форести се заели да прегледат по-точно фактите. И направили неочаквано откритие: починалите хора в селището през първите месеци на годината били много повече от статистически регистрираните жертви на Ковид-19.

В берлинската клиника "Шарите" проверили данните. От 2012-а година насам в Нембро умирали средно по десетина души на месец. През март тази година, т.е. в пика на пандемията в Северна Италия, в селището починали 154 души, от които обаче само при 85 за причина е посочен коронавирусът. На тази база учените заключават, че в действителност броят на починалите е много по-голям от официалния - при това далеч не само в Нембро. Още повече, че в домовете за възрастни хора много от починалите изобщо не са били тествани за коронавирус.

Главният лекар на болницата в Бергамо Марко Рици смята, че действителният брой на заразените хора в региона е "поне три пъти по-висок от официалния". Той е убеден, че на Бергамо е трябвало да се помогне. В съседна Ломбардия е имало много незаети легла за интензивно лечение, но очевидно страхът у съседите, че това ще доведе до епидемиологичен взрив и при тях, е изиграл съществена роля, предполага Рици.

Станете почитател на Класа