Шведският кошмар

В северните държави коронавирусът превърна мечтата за свободно движение и трансгранично сътрудничество в кошмар, особено за Швеция, пише онлайн изданието Politico.eu.

Откакто пандемията обхвана Европа, Швеция единствена призовава своите съседи да запазят националните си граници отворени с надеждата, че ще насърчи екипната работа. „Смятам, че границите трябва да бъдат отворени, това е положението в Швеция през цялото време“, коментира здравният министър на страната Лена Халенгрен в интервю за изданието.

Призивът обаче не беше чут.

Заради скоростта на разпространение на вируса в страната Финландия, Дания и Норвегия затвориха границите си със северната си съседка.

За еврокомисаря на Швеция Илва Йохансон, чиято задача сега е да координира възобновяването на вътрешните и външните граници на Европа, ситуацията пред нейната родна страна представлява по-голямо предизвикателство. Когато пандемията избухна, много европейски държави потърсиха вътрешни решения. Франция иззе партида медицинско оборудване, принадлежащо на шведската компания Mölnlycke във френския й завод, а Германия забрани износа на всякакви лични предпазни средства, включително маски за лице.

„Така че във време, когато очаквахме Европа да прояви солидарност и подкрепа, всички станаха много националистични и напълно затворихме границите“, заяви главният изпълнителен директор на Mölnlycke Ричард Тумей пред шведската телевизия.

Сега, след като Европейската комисия (ЕК) настоява държавите да се отворят отново, членовете на ЕС Дания и Финландия и членът на Шенген Норвегия не бързат да отворят границите си с Швеция, като се позовават на опасенията си за големия брой заразени там.

Шведският държавен епидемиолог Андерс Тегнел се опита да убеди съседните правителства, че граничният контрол прави малко, за да спре разпространението на коронавируса, но с малък ефект. „Вносът на инфекция отвън представлява риск, че тя отново ще се разпали тук, в тази страна“, каза норвежкият премиер Ерна Солберг на неотдавнашна пресконференция, след като удължи забраните за влизане в страната на пътници от Швеция.

Сред опозиционните партии на Швеция също има съпротива срещу идеята на шведското правителство, че граничният контрол е повече пречка, отколкото помощ по време на пандемия. Крайнодесният лидер на демократите от Швеция Джими Екесон заяви пред изданието, че граничният контрол може да помогне на страната му да се пребори с вируса. „Правителството остави пътниците да кацат на летищата в страната и да отиват в обществото без никакъв контрол, това беше голяма грешка“, каза той.

За еврокомисар Йохансон не е полезно, че нейната собствена страна и най-твърдият привърженик на отварянето на границите в скандинавските държави също е една от най-тежко засегнатите от COVID-19 държави в Европа. В четвъртък Световната здравна организация включи Швеция и още 10 държави, включително Армения, Молдова и Северна Македония, в група, в която ускореното предаване на болестта води до „значително възраждане" на коронавирусната инфекция - нещо, което шведският държавен епидемиолог Тегнел отхвърли като отражение на засилените тестове в Швеция.

Сега, докато Йохансон настоява скандинавските нации да възобновят отварянето на границите, тя се изправя срещу националистическите настроения. На дебат на партийните лидери в столицата на Дания Копенхаген в понеделник датският премиер Мете Фредериксен заяви, че с помощта на строгия граничен контрол и бързото блокиране на икономиката страната й е „спечелила първата половина” от битката с коронавируса.

Финландският премиер Сана Марин потвърди забраната за пътуване до Швеция. „Разбира се, всички искат да се върнат към нормалното си съществуване, но епидемиологичната ситуация в Швеция е толкова лоша, че не можем да облекчим граничния контрол между нашите страни“, каза тя.

Тезата на Фредериксен и Марин е ясна: затварянето на границите и приемането на строги национални стратегии са им помогнали да се преборят с разпространението на коронавируса и са спасили животи.

Лидерите в Стокхолм обаче оспорват тази логика. Швеция остави границите си отворени през цялата пандемия. Нейните лидери смятат, че граничният контрол е възпрепятствал жизненоважното сътрудничество, което би могло да ускори регионалния отговор на пандемията. Според шведското правителство затварянето на граници е направило малко повече за затрудняването на ключовите трансгранични бизнеси и разделянето на семейства и приятели.

„Щом дойде кризата, ЕС изчезна, той съществува само на хартия“, заяви шведският икономист Тино Санандаджи в неотдавнашен дебат по обществената телевизия. „Останаха само здравите институции, семейството, общността и нацията ... ЕС не реши нищо“, заключи той.

 

 

Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа