Най-лежерният град в Саудитска Арабия

Джида е може би най-космополитният град в Саудитска Арабия. От векове той привлича заселници от цял свят. И до днес тук всичко е по-лежерно, по-свободно, по-светско.

 

 

 

Джида - градът, който свързва Близкия Изток, Азия и Африка, от векове е пресечна точка за хора от най-различен произход. В късния 19 век там живеят 25 000 души, днес жителите на града са около 4 милиона.

Магнит за хора от цял свят

Някогашното рибарско селище открай време привлича хора от най-различни региони - от днешните Йемен, Индия, Египет, Сирия, Северна Африка, от европейските и анадолските провинции на Османската империя, от Афганистан, Югоизточна Азия и Гърция.

 

Джида през 1903 година

Джида през 1903 годин

 

Повечето от тези хора пристигат в града, за да търгуват. И колкото и различна да е националността им, едно ги обединява: почти всички са мюсюлмани и живеят според арабския етническо-културен модел. Нищо чудно, като се има предвид, че векове наред градът е под контрола на старите фамилии от Хиджаз, откъдето тръгва учението на пророка Мохамед. Т.нар. шарифи например, които до 1925 година са владетелите на Мека, притежават в Джида пазар, цистерни и множество недвижими имоти. Привилегированата им позиция оставя своя отпечатък върху арабския характер на града както в социален, така и в културен план.

Ролята на робините

Към всички останали жители на града трябва да добавим и тази важна част от тогавашното му население: робите. През 1888 година френското консулство в града изчислява, че докараните от Африка хора представляват около една пета от населението на града. Особено голямо е търсенето на робини, които работят главно като домашни прислужници.

 

Семейство в Джида

Семейство на пазар в Джида

 

Както обяснява един тогавашен османски администратор, робините били нужни най-вече по религиозни причини: „Мюсюлманските жени не могат да бъдат използвани като прислужници, тъй като няма как да работят забулени. А ако открият лицата си, това би нарушило законите на Корана. Християнките също не биха могли да вършат тази работа, тъй като това би било оскверняване“.

 

По време на концерт в Джида

По време на концерт в Джида. Снимката е от юли 2019.

 

Но не всички робини в Джида работят като прислужници. Много от тях служат за задоволяване на сексуалните нужди на своите господари, а някои имат важната задача да им раждат мъжки наследници. И тъй като за тогавашните робовладелци от Джида е особено важно децата им да имат максимално светла кожа, най-търсени са робините със светъл тен.

Джида - модел за бъдещето?

„Джида е различна“, гласи една от днешните реклами на саудитската Агенция по туризма. И наистина: със своя лежерен характер този град се отличава от останалите големи градове в Саудитска Арабия.

Да, мултикултурната идентичност на Джида никога не е била чиста идилия. Но либералният полъх се е запазил и до днес. И не е случайно, че първата дискотека в Саудитска Арабия, отворила врати миналото лято, се намира именно в Джида.

 

Станете почитател на Класа