Развиващите се пазари - ще има ли светлина в края на тунела?

Развиващите се пазари - ще има ли светлина в края на тунела?
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    04.07.2020
  • Сподели:

Прекъсването на растежа при развиващите се пазари се разраства, но въпреки това техните активи са напът да приключат едно от най-силните тримесечия за последното десетилетие.

Индексът MSCI Emerging Markets вероятно ще отбележи най-силния тримесечен ръст от 2010 г., докато деноминираните в долари облигации вече отбелязаха най-доброто си тримесечие след възстановяването от финансовата криза през 2009 г. Приливната вълна от стимули, предприети от централните банки по света, подкрепи апетита към рискови активи, съобщава Bloomberg.

Валутите на развиващите се пазари са увеличили стойността си с около 2% през последните три месеца, като индонезийската рупия, рублата и колумбийското песо водят при ръстовете. Капиталовите потоци показват „скромна възвръщаемост“, след като отливите в началото на 2020 г. надминаха тези от предишните кризи, според доклад на Института за международни финанси от 24 юни.

Всичко това противоречи на прогнозите за понижение, особено за латиноамериканските, южноазиатските и африканските икономики, където огнищата на COVID-19 рискуват да доведат до спираловиден икономически спад. Последните прогнози на Международния валутен фонд (МВФ) показват, че макар Китай да успее да постигне ръст през тази година, Мексико, Аржентина, Бразилия и Южна Африка ще се сблъскат със свиване на икономиката в размер на най-малко 8%. 

„Въпреки че изобилието от ликвидност и нисколихвена среда продължава да осигурява на развиващите се пазари примамки с висока купонна ставка, тъй като процесът на възстановяване се забавя, мисля, че съображенията относно риска се влошават за развиващите се пазари като клас“, споделя Кармен Райнхарт, главен икономист към Световната банка.

Световната банка прогнозира, че групата на развиващите се пазари ще се свие с 2,5%, най-значимият спад от началото на отчитане на данните през 1960 г.

Bloomberg Economics очаква свиването на брутния вътрешен продукт на развиващите се пазари да достигне размера на руската икономика. Зиад Дауд, икономист от Дубай, споделя, че вместо да предлагат рискова възвръщаемост, тези пазари все повече започват да предлагат рискове без възвръщаемост.

Дауд изчислява, че дори при най-добрия сценарий това ще доведе до загуби, които ще се равняват на размера на турската икономика.

 

 

Централните банки в развиващите се икономики се присъединиха към тези от развитите пазари в намаляването на лихвите, като Bloomberg Economics изброява 13 банки към края на април, които са започнали или обмислят да купуват държавни облигации. Повече експерименти с нетрадиционни мерки рискуват да стимулират изтичането на капитал.

Според други анализатори спредът върху облигациите на развиващите се пазари вероятно няма да се върне към нивата, наблюдавани през януари, като икономиките на Бразилия, Мексико и Перу вероятно ще бъдат сред най-силно засегнатите от вируса.

Дефолтите в развиващите се икономики вероятно ще се увеличат между 4% до 5% в края на годината, от 1% на 2% през 2019 г., смятат експертите.

Активите на тези пазари все още могат да преживеят една „добра“ втора половина на 2020 г., макар че ще е трудно да се повторят добрите резултати, посочва Ерик Стайн от Eaton Vance Corp.

Развиващите се пазари, които инжектираха фискални стимули в размер на около 11 трлн. долара общо в световен мащаб, според оценките на МВФ, разполагат с по-малко място за харчене, без да предизвикват опасения относно дълга. И много от техните централни банки вече действат в среда на рекордно ниски лихвени проценти и затова имат по-малко възможности за действие, ако икономиките им продължат да се влошават.

 

Станете почитател на Класа