The Washington Post: Тръмп не разбира, че Путин си отмъщава за СССР

Washington Post, заедно с New York Times, в навечерието на изборите в САЩ започнаха да въртят нова легенда за „руската намеса“, този път с афганистански аромат. Според автора Тръмп знае твърде малко за Афганистан, а руският президент си отмъщава.

 

 

The Washington Post: Тръмп не разбира, че Путин си отмъщава за СССР

 

 

Основната истина за руския президент Владимир Путин, която президентът Тръмп очевидно не разбира, е, че Путин си отмъщава. Той смята, че САЩ са унищожили бившата му страна — Съветския съюз. На него му харесва САЩ да изпитват болка — в Афганистан и навсякъде.

Тръмп възприема Путин по свой начин — в много по-розова светлина.

Не мога да не се замисля дали по тази причина американският президент (да кажем, че той казва истината) никога не е бил информиран за докладите от разузнаването, получени по-рано тази година, че Русия е предлагала на талибаните (терористична организация, която е забранена в Руската федерация) щедра награда за убийството на военните от американските и коалиционните сили в Афганистан. (Пентагонът отрече горното твърдение, бел.ред.)

Може би помощниците по националната сигурност на Тръмп са се страхували да не го разстроят.

Трябва да осъзнаем, че руснаците ни желаят злото в Афганистан. Поколението на Путин все още е озлобено поради принудителното изтегляне на войските му от тази страна под натиска на Америка, което приключи през 1989 г. и стана предвестник на разпада на СССР.

В московския регион Перово има мъничък музей на историята на войната в Афганистан: две тъмни стаи, снимки на загинали войници, оръжие, карти и други неща, напомнящи за войната, сломила духа на Съветския съюз.

Афганистанската война е особено болезнена тема за Русия, тъй като окончателното поражение на Съветския съюз беше резултат от тайната програма на ЦРУ за снабдяване на афганистанските муджахидини със зенитните ракетни системи „Стингер“, които можеха да свалят съветски вертолети и бяха смъртна присъда за московските новобранци.

Вероятно Съветският съюз се надяваше, че САЩ ще му помогнат да се измъкне от афганистанското тресавище, но животът не беше така устроен.

Разсекретената директива за национална сигурност от 13 февруари 1989 г. гласи, че след като Съветите са поискали от американците да спрат да помагат на муджахидините, Съединените щати „не трябва да предприемат действия, които ограничават САЩ“, докато не падне правителството, подкрепяно от Москва…

Тръмп не е единственият, който знае твърде малко за Афганистан. Нашите войски, разположени там, така са се притаили и затихнали, че според моята информация военните не допускат намеса на журналисти…

Тръмп е пречка за ефективната политика. Или хората не му казват истината, или той не иска да я чуе. Той не изпълнява основните си задължения като главнокомандващ.

 

Автор: Дейвид Игнатиус  Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа