Стана известен победителят в парламентарните избори в Сърбия

Управляващата сръбска прогресивна партия (СПП) спечели парламентарните избори в Сърбия през юни с резултат от 60,65%, показват окончателните данни на Централната избирателна комисия на Сърбия.

„На 172-ото заседание, проведено на 5 юли, Републиканската избирателна комисия прие Доклада за окончателните резултати от избора на народни депутати от Народното събрание (еднопалатен парламент с 250 места). Резултатите са следните: избирателната листа „Александър Вучич - за нашите деца” спечели 1 милион 953 998 гласа, което е 60,65% от гласувалите и 188 места в парламента; избирателната листа „Ивица Дачич -„ Социалистическа партия на Сърбия “, Обединена Сърбия - Драган Маркович Палма“ спечели 334 333 гласа, което е 10,38% и 32 места; Избирателната листа „Александър Апапич - Победа за Сърбия“ спечели 123 хил. 393 гласа, което е 3,83%, 11 места “, съобщава Централната избирателна комисия ТАСС .

Останалите 18 партии и политически движения не успяха да преодолеят преминаващата бариера от 3%. Съгласно закона за националните малцинства обаче, в парламента влязоха представители на унгарската партия на унгарските войводи на воеводството начело с Ищван Пастор, която ще получи девет места в парламента, комбинирана избирателна листа на македонски партии, представляващи македонската диаспора на Сърбия (четири места), и албанската партия "Албанска демократична инициатива ” (три места) и Демократическата партия на Санджак Сюлейман Углянин (три места). Освен това четирима представители на малките етнически групи на Сърбия влязоха в парламента.

Прави впечатление, че много знакови лица на сръбската политическа сцена, които заемаха сериозни позиции в сръбската политика през последните 20 години, не можаха да влязат в парламента. Сред тях са лидерът на Сръбската радикална партия Воислав Шешел, лидерът на Лигата на социалдемократите на Войводина Ненад Чанак, ръководителят на Либералдемократическата партия Чедомир Йованович.

Гласуването се проведе в 8 433 избирателни секции в условия на строги санитарни ограничения във връзка с епидемията от коронавирус. Избирателната активност на изборите на 21 юни и второто повторно гласуване на 234 избирателни секции на 1 юли беше 48,93%.

По-рано сръбският президент Александър Вучич обяви победата на управляващата Сръбска прогресивна партия на парламентарни избори.

 

 

Превод: Поглед.инфо

Станете почитател на Класа