Иран призна за аварията в Натанз

Иран призна за аварията в Натанз
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    07.07.2020
  • Сподели:

След аварии в атомни централи първите информации винаги са много оскъдни. Такъв е и актуалният случай с Иран, където аварията в ядрения комплекс в Натанз очевидно е била много тежка.

Властите твърдят, че опасност няма.

 

 

 

Пожарът, избухнал в четвъртък в ядрения комплекс в Натанз, очевидно е повредил сериозно съоръжението. Както потвърди говорител на иранската Агенция за атомна енергия, инцидентът е нанесъл тежки щети. В средносрочен план аварията може да се отрази на производството на центрофуги, уточни още говорителят. Първоначално беше съобщено, че пожарът е засегнал една новострояща се сграда, а не самото ядрено съоръжение. Сега стана ясно, че то все пак е сериозно повредено.

Спекулации

Ядреният комплекс в Натанз играе централна роля в атомната програма на страната. И докато Техеран уверява, че тя служи само за мирни цели, САЩ обвиняват страната, че тайно се опитва да разработи ядрено оръжие. В тази връзка Вашингтон наложи санкции, които засегнаха много тежко иранската икономика.

 

Сателитна снимка на ядреното съоръжение в Натанз

Сателитна снимка на ядреното съоръжение в Натанз

 

Иранските власти засега не казват каква е причината за пожара. В събота близки да иранското ръководство източници заявиха пред агенция Ройтерс, че инцидентът може да е бил предизвикан от кибератака. Преди това осведомителната агенция Ирна съобщи за предполагаем саботаж на чужди сили.

"Опасност няма"

Ядреният комплекс в Натанз, който в голямата си част е подземен, фигурира в списъка с иранските атомни съоръжения, които се намират под наблюдението на Международната агенция за атомна енергия. Според нейни представители, на мястото на пожара не е имало радиоактивен материал. От иранската Агенция за атомна енергия също уверяват, че опасност няма. Уточнява се също така, че при инцидента не е пострадал нито един човек.

Станете почитател на Класа