Директорът на ФБР нарече Китай основната заплаха за САЩ

Най-голямата заплаха за САЩ в дългосрочен план е Китай, заяви директорът на ФБР Кристофър Рей.

Според него Пекин непрекъснато се опитва да краде американските държавни тайни.

Също така, според Рей, опасността за Китай се крие в неговите "шокиращи" опити да репатрира своите граждани, които са в други страни.

Рей обвинява Пекин, че използва агенти под прикритие, които уж крадат американски секретни данни и интелектуална собственост.

"Китайското правителство провежда мащабна, всеобхватна кампания за кражба и оказване на вредно влияние. Тя може да го проведе с авторитарна ефективност. Те са пресметливи. Те са упорити. Те са търпеливи", увери той.

Ръководителят на ФБР видя заплаха дори в борбата срещу корупцията в Китай, като заяви, че по този начин Пекин преследва гражданите си в чужбина.

През септември миналата година генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Комитета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ, заяви, че Русия, Китай, Иран и КНДР са най-големите заплахи за американските космически сили, представляващи заплаха за търговските и военни интереси на Вашингтон.

Междувременно Пекин предупреди Вашингтон, че неговата политика е на прага на безумието.

Политиката на САЩ спрямо Китай се основава на стратегически грешки и предразсъдъци от ерата Маккарти. Това обяви на 9 юли министърът на външните работи Ван Йи на китайско-американски форум, проведен чрез видеоконференция.

"Китайско-американските отношения са изправени пред най-сериозното предизвикателство от създаването си. Някои хора в Съединените щати въз основа на идеологически убеждения се борят да направят Китай конкурент и дори враг", каза той. Китай не може и не е способен да се превърне в още едни САЩ, а пътят му за успешно развитие не удря Запада и не представлява заплаха за него. В момента политиката на САЩ към Китай се основава на погрешни стратегически мнения, лишени от фактическа основа, изпълнени с емоционални оценки и предразсъдъците на Маккартизма. Неоснователните подозрения на САЩ за КНР вече са достигнали до равнище на необуздан страх и паника. Там смятат, че всеки инвестиционен проект има политическа цел, всеки китайски студент, който учи в САЩ, е шпионин и всяка инициатива за сътрудничество има различни цели. "

Според него Китай ще продължи да заема приятелска позиция по отношение на САЩ и ще изгражда взаимноизгодни връзки с тази страна.

"Съединените щати обаче не трябва да смятат, че от една страна ще бъдат на прага на безумието, ще изграждат пръстен около Китай по целия свят, безкрайно ще измислят слухове и клевети срещу него, както и безцеремонно ще се намесват във вътрешните работи на Китай, а от друга страна, ще могат да искат разбиране и подкрепа от Китай в двустранни и глобални формати”, подчерта китайският външен министър. “Китай и Съединените щати не трябва да се опитват да се променят взаимно, ние трябва да намерим начин за мирно съвместно съществуване на различните ни системи и цивилизации. Китай никога не е имал намерение да предизвиква САЩ или да се опитва да ги заменя, ние също нямаме намерение да преминаваме към тотална конфронтация със САЩ”, допълни той.

 

Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа