Голямото социално замитане

Голямото социално замитане
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    13.07.2020
  • Сподели:

Те разпространяват конспиративни теории за неговите противници, празнуват масовите убийства на мюсюлмани и го наричат Бог император. Стотици хиляди фенове на американския президент Доналд Тръмп се събраха в платформата Reddit във форума "The_Donald". Много видеоклипове и снимки, които политикът разпространява на милиони хора чрез Twitter и Facebook, първоначално идват от тази група.

Но това приключи: Преди седмица Reddit изтри около 2000 форума, наречени subreddits, заради разпространението на съдържание на омразата. Неофициалният форум на феновете на Тръмп също вече не е онлайн. В отговор на протестите от движението Black Lives Matter в САЩ компанията прие и веднага приложи нови условия за ползване. „Remember the Human“, „Мисли за хора“ сега е първото изречение от набора от правила.

Точно Reddit. Точно платформата, която не направи почти нищо срещу омразата, потискането на жените и расизма, а в същото време олицетворява американския идеал за свобода на словото и изразяването в своята екстремна форма, сега предприема действия. 

Това е ясен знак, че операторите на социални мрежи и онлайн платформи преосмислят своите политики - поне толкова, колкото Facebook, който в момента се занимава с бойкота на големите си рекламодатели.

Откакто шефът на Twitter Джак Дорси сложи за първи път предупреждение на публикация от американския президент Доналд Тръмп в края на май, нещата се преобърнаха. В горещата фаза на предизборната кампания в САЩ технологичните компании трябва да вземат деликатни решения. Техните указания, както стана ясно след скандала с данните около Cambridge Analytica, могат да повлияят на резултатите от изборите.

В тази смесена ситуация стотици служители на Facebook първоначално се противопоставиха на отношението на своя ръководител, който искаше да пуска противоречивите публикации на Тръмп.

Ако не предприемете действия, трябва да реагирате: През изминалите дни и седмици Twitter, Snapchat, Youtube и Twitch също обявиха, че ще трият съдържание от Доналд Тръмп и неговите последователи или поне ще го покажат по-малко на видно място, ако то нарушава правилата. Дали това се прави, за да се направят и платформите по-добри, както посочва основателят на Reddit Стив Хъфман, или от страх да не си тръгнат рекламодателите, както в случая с Facebook, засега не е ясно.

В миналото платформите за социални медии многократно изтриваха съдържание, дори много съдържание. Но те никога не са действали толкова синхронно. Да припомним: Facebook наскоро премахна стотици потребителски акаунти и страници на дясното движение Boogaloo, сега обяви действия срещу близкия до Тръмп Роджър Стоун и близки на бразилския президент Жаир Болсонаро, YouTube действа срещу канали от средата на ку-клус-клан. А Twitter предупреди или заличи няколко от туитовете на президента през последните няколко седмици.

Но по-малките компании също стават активни. Например видео порталът Twitch, който е популярен сред компютърните геймъри, временно блокира потребителския акаунт на Тръмп и изтри някои части - включително записа на предизборна изява, в която републиканецът твърди, че Мексико изпраща изнасилвачи в САЩ. Политиците, като всички потребители, трябва да се придържат към правилата, обясни подразделението на Amazon. Преди това Twitch беше обещал да предприеме повече действия срещу атаки в общността.

Онлайн услугата Snapchat, която е известна със самоизтриващите се съобщения, вече не подчертава публикациите на Доналд Тръмп в областта „Discover“, където компанията обобщава редакционно подбрано съдържание и го препоръчва на своите потребители. "Няма да бъдем усилвател на гласове, които подклаждат расисткото насилие и несправедливост", поясни компанията в началото на юни. Потребителският акаунт на президента все още съществува. По този начин Snap избягва дискусия за цензурата: президентът все още има възможност да се обърне към своите 1,5 милиона фенове, но без допълнителна подкрепа.

В момента повечето рекламодатели бойкотират предимно Facebook. Протестът стигна и до Европа, където Eon, Volkswagen, SAP, Beiersdorf и Henkel вече се присъединиха към кампанията.

Но този бойкот може да засегне и Twitter, Youtube и други платформи. В проучване на Световната федерация на рекламодателите, което твърди, че представлява 90 процента от глобалните разходи за реклама, една от всеки три основни марки обмисля да спре разходите за социални медии, което обяснява донякъде и акциите на компаниите.

Марк Зукърбърг също е под натиск от рекламните клиенти. Той многократно бе подчертавал в миналото, че не иска да бъде „съдията на истината“ и да се намесва възможно най-малко. Но сега направи лека отстъпка - призивите за насилие и публикации, които биха могли да попречат на хората да отидат да гласуват, трябва да бъдат премахнати незабавно в бъдеще - дори и те да са от американския президент. А ако Тръмп наруши правилата срещу речта на омразата, компанията ма Зукърбърг ще го маркира.

Във вътрешна бележка до служителите на Facebook обаче става ясно какво мисли той за бойкота. „Истината е, че шепа рекламодатели, дори и да са десетки, които напускат платформата, няма да направят голяма икономическа разлика", казва той пред служителите според The ​Information. И тъй като и все повече служители го критикуват за това отношение, записи от подобни разговори напоследък все по-често достигат до пресата.

Но дори Зукърбърг признава: „Разбира се, че вреди на репутацията ни, ако големи марки навън казват, че нашата платформа не е безопасно място за техния бранд“.

 

Бойчо Попов, редактор Аспарух Илиев

Станете почитател на Класа