Епидемията в Италия приключи

Епидемията в Италия приключи
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    13.07.2020
  • Сподели:

Бройката на новозаразените сочи отминаването на опасността. Това съобщи експертът по инфекциозни болести Матео Басети, директор на Клиниката по инфекциозни болести в Генуа

Епидемията от COVID-19 в Италия приключи. Бройката на новозаразените сочи отминаването на опасността. Това съобщи експертът по инфекциозни болести Матео Басети, директор на Клиниката по инфекциозни болести в Генуа.

Италия отдавна не е в челото на класацията по случаи на коронавирус. Ако допреди месец беше в първата тройка, то сега страната е спаднала до 13-то място в света с общо 242 827 случая на коронавирус, от които близо 195 хиляди са се излекували. Над 35 хиляди са жертвите на заразата.

“Всеки, който следи епидемиологичната ситуация в Италия, може да си помисли, че все още сме в разгара на коронавирусната епидемия. Всички новини започват с ежедневни доклади за броя на заразените и хоспитализираните. Но това е грешно впечатление. Епидемията от COVID-19 приключи и това може да се види от числата: преди два месеца имахме 4000 пациенти в интензивно лечение, а днес в страна с над 60 милиона жители, имаме само 60 настанени в интензивни отделения”, казва д-р Басети.

Основните критики на специалиста са насочени към властите, които ежедневно съобщават статистика с новозаболели случаи, без да се отчита колко от тях са напълно асимптоматични, колко са хоспитализирани, и колко са с придружаващи заболявания.

“Не трябва да се пренебрегват положителните статистики на излекуваните пациенти, които напълно са се възстановили от инфекцията. Вместо да плашим гражданите с броя новозаразени, трябва да им представяме реално данните за болестта”, смята експертът.

 

 

Станете почитател на Класа