Турция прескочи пика

Турция прескочи пика
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    15.07.2020
  • Сподели:

Турция прескочи пика на епидемията от новия коронавирус, каза днес президентът Реджеп Ердоган.

 

В изявление, което направи след заседание на Научния съвет за борба срещу COVID-19, турският държавен глава обяви, че мерките срещу заразата, включващи някои ограничения, ще останат в сила още известно време."Турция успешно прескочи пика на коронавируса. Числото на заразените и починалите вече намалява осезаемо, което е особено радващо. В условията на пандемията не позволихме на хората да страдат, успяхме с политически и икономически инициативи да (се справим) успешно. Оопасността обаче още не е отминала, затова аз ви приканвам още известно време към търпение и стриктно спазване на предписанията, за да можем да сведем заразата до нулата", каза турския президент.

Ердоган не отговори дали ще има ограничения във връзка с големия мюсюлмански празник Курбан байрам, който ще бъде отбелязан в края на този месец и първите дни на август - въпрос, който вълнува турското общество тези дни. По думите му окончателното решение ще бъде взето идните дни в зависимост от развитието на епидемиологичната обстановка.

По-голямата част от изказването си Ердоган посвети на вътрешните и международните проблеми, касаещи Турция.

Събитията показват, че става въпрос за нападение срещу териториалната цялост и суверинитета на Азербайджан. Без съмнение това нападение надвишава възможностите на Армения. Турция без никакво колебание ще продължи да оказва всякаква подкрепа, както досега, за териториалната цялост на Азербайджан, с който ни свързват братски връзки", каза Ердоган.

Междувременно,турският президент е разговарял по телефона с американския си колега Доналд Тръмп, съобщи телевизия Си Ен Ен Тюрк.

Двамата са обсъдили кризата в Либия, както и проблеми от двустранен и регионален характер.

Сред тях той на първо място постави събитието около отмяната на статута на "Света София" на музей и превръщането ѝ в джамия."Ние превърнахме "Света София" в джамия не от църква, а от музей, за какъвто е била обявена. Джамията ще бъде център на обществото през месец Рамазан и на празниците. Народът ни не е забравил надписите, които се изписваха по стенитe на "Света София" "Тиранията започна през 1453 г." (годината на преръщането на "Света София в джамия от османлиите), както и че знаем кой ги пишеше. Никой да не се притеснява. Ние ще запазим стойността на "Света София" като културно богаство, каза Ердоган. Турското президентство съобщи, че Ердоган и Тръмп са се разбрали да работят в тясно сътрудничество, за да осигурят трайна стабилност в Либия, отбелязва БТА.

Станете почитател на Класа