Хуан Карлос напусна Испания

Швейцарското и испанското правосъдие разследват бившия монарх за сто милиона долара, които тайно са му били изплатени от Саудитска Арабия. Междувременно световните агенции съобщиха, че Хуан Карлос вече е в Доминиканската република. Бившият монарх, който абдикира през 2014 г., обясни, че напуска Испания, за да улесни задачата на сина си Фелипе, който го наследи на трона.

Хуан Карлос напусна Испания, заподозрян в корупция за 100 милиона

Снимка: АФП, архив

 

 


Заподозрян в корупция и разследван от Върховния съд, бившият крал на Испания Хуан Карлос обяви решението си да напусне страната в писмо, адресирано до неговия син, испанския монарх Фелипе VI, съобщава "Фигаро".

„Ръководен от убеждението да служи най-добре на испанците, на техните институции и на Вас като крал, ви информирам за моето обмислено решение да се оттегля в този момент извън Испания», пише бившият суверен, цитиран в прессъобщение на Кралския двър, в което крал Фелипе VI приема неговото решение и му благодари за това. 

В началото на юни Върховният съд на Испания обяви, че започва разследване, за да установи дали Хуан Карлос носи наказателна отговорност за предполагаема корупция, когато Саудитска Арабия е поверила на испански консорциум изграждането на високоскоростен влак в Мека.

Испанското правосъдие разследва тези факти от 2018 г., но поради имунитета на 82-годишния бивш крал, само Върховният съд може да му потърси отговорност и то за действия след неговата абдикация. "Това е решение, което вземам с дълбока болка, но с голямо спокойствие", продължава в писмото си Хеан Карлос. 

"Преди една година изразих волята и желанието си да изоставя институционалните си действия", припомня той и твърди, че винаги е искал най-добрата за Испания и короната.

Станете почитател на Класа