Wirecard: Смърт в Манила

Wirecard: Смърт в Манила
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    06.08.2020
  • Сподели:

След бягство при странни обстоятелства сега в кримката около германската финансова услуга Wirecard вече има и доста странен смъртен случай. Кристофър Б., бивш ръководител за Азия на доставчика на разплащателни услуги от Мюнхен, е починал в Манила според информация на германския финансов всекидневник Handelsblatt. Причината за смъртта на 45-годишния мениджър не е известна.

Вътрешни източници от Wirecard съобщават, че Б. е бил важно лице за контакт за избягалия член на борда Ян Марсалек. Има слухове за стотици килограми пари в брой, за които се твърди, че Марсалек е внесъл във Филипините.

Бащата на Б. казва пред Handelsblatt, че синът му не е бил болен. Но той е влязъл в болницата заради пристъп на слабост. “Ние също нямаме много информация", обяснява бащата. Семейството е било шокирано и разтревожено от слуховете за предполагаемите престъпления и възможните причини за ранната смърт на сина му. “Мисля, че това беше нещо естествено”, смята той.Б. не работеше за Wirecard от няколко години, но беше смятан за важен бизнес партньор на скандалната група. Той и съпругата му управляваха два филипински посредника за плащане, чрез които Wirecard генерира голяма част от предполагаемите си азиатски приходи.

Азиатският бизнес представляваше значителна част от предполагаемите приходи и печалба на Wirecard. През тази година се оказа, че по-голямата част от тях не съществуват. Във Филипините както федералната полиция, така и отделът за борба с прането на пари разследваха Б.

Преди да стане самостоятелно заето лице, Б. е бил управляващ директор на филиала на Wirecard във Филипините, първият клон, който групата открива в Азия през 2007 г. Твърди се, че Б. е развил близки отношения с Марсалек през годините. В първите дни на бягството на Марсалек след срива на Wirecard се заговори, че той е избягал именно на Филипините. Това по-късно се оказа невярно.

Освен двата доставчика на платежни услуги, Б. управлява и автобусна компания в Манила. Това сега изглежда като тънка фасада за разследващите - няколко кликвания на уебсайта на компанията са достатъчни, за да стигнете до доставчици на онлайн залагания.

Wirecard има дълбоки корени в тази индустрия - но компанията винаги е подчертавала, че се е откъснала от нея. Въпреки това източници от компанията твърдят за високи продажби и приходи от такива трансакции (в сайтове за хазарт, спортни залози и порно), които генерират много по-висока възвръщаемост от обработката на напълно законните плащания.

 

 

 Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа