Престъпните авантюри на Райнер Хьос

Не кой да е, а именно Райнер Хьос, внук на коменданта на страховития концентрационен лагер Аушвиц, се опитвал да печели от тъмното минало на своето семейство. Чрез измами и изнудване на пари.

 

 

 

В началото на годината, преди 75-тата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Освиенцим (Аушвиц) в печата се появиха редица интервюта и публикации за Райнер Хьос - внук на небезизвестния комендант на лагера Рудолф Хьос. В тях той прави изказвания с шокираща откровеност и оставя впечатлението, че се отнася отговорно към тъмното минало на своето семейство и съдбата на милионите жертви на Холокоста.

Професия "внук"

Още тогава обаче се знаеше и друго: някои журналисти, а също така и хора, контактували с Хьос, го наричаха „професионален внук“ и го обвиняваха, че се опитва да превърне в печеливш бизнес чудовищното минало на семейството си.

Няколко месеца по-късно обаче се оказа, че внукът на коменданта от Аушвиц е закоравял авантюрист, който шантажира хората. Съдът в град Леонберг го призна за виновен за измами и го осъди на осем месеца условно, както и на 80 часа обществено-полезен труд. Осъден бе също да върне 17 000 евро, получени чрез измама.

Нейна жертва става 80-годишен предприемач от Южна Германия, на когото Хьос казал, че е автор и продуцент на филм, посветен на Холокоста. Твърдял, че притежава земи в САЩ на огромна стойност, но точно в момента нямало как да ги продаде. А за да завърши снимките, му трябвали няколко десетки хиляди евро, които след завършването на филма незабавно щели да бъдат върнати.

За да докаже платежоспособността си, Хьос показал на предприемача документи, за които впоследствие се разбрало, че са фалшифицирани. И в крайна сметка получил 17 000 евро с банков превод, както бил и поискал. След което обаче прекратил всякакви контакти с кредитора. А както станало ясно по време на делото – към момента Хьос вече имал огромни дългове, към 200 000 евро.

 

Рудолф Хьос (на преден план отдясно) заедно с офицери от СС през 1944 година

 

При обявяването на присъдата съдийката дори съжалила, че Хьос няма как да бъде осъден ефективно. Това изобщо не било първото му провинение – осъден бил общо 18 пъти, 13 от които за мошеничество. Все пак прекарал веднъж година и половина в затвора – тъй като заплашвал жертвата си с насилие.

Посещение в Освиенцим

На 2 август вестник „Билд“ публикува статия на Елдад Бек, кореспондент на израелското издание „Israel Hayom". В нея авторът описва как през 2009 година разбрал за съществуването на готвача Райнер Хьос от провинция Баден-Вюртемберг, който разполагал с ковчеже, завещано му от дядо му. В него се съхранявали идилични снимки, направени в градината на семейство Хьос точно по времето, в което Рудолф Хьос е бил комендант на Аушвиц.

Точно тогава Райнер Хьос се опитал да продаде ковчежето с неговото съдържание на мемориалния комплекс за Холокоста „Яд Вашем“. Не да го дари, а да го продаде! Елдад Бек се свързал с Хьос, за да разбере що за човек е. Хьос споделил, че е бил разбран неправилно и казал, че никога не е бил в Освиенцим.

Журналистът решава да посети града заедно с потомъка на коменданта на концлагера. Една „подробност“ - цялото семейство на бащата на Елдад Бек е избито в Аушвиц и за журналиста пътуването имало огромна емоционална стойност. Точно това пътуване прави обаче Райнер Хьос известен – започват да снимат филми за него, да правят телевизионни репортажи, да пишат статии.

След това, както споделя Елдад Бек, хората все по-често започнали да му разказват, че Хьос използва историята на семейството си и публикациите в медиите, за да печели чрез измами и фалшификации. Бек предупреждавал колегите си, че Хьос може да се окаже нечист авантюрист, но вече било късно – „историята бе твърде интересна", признава журналистът.

Наследството на коменданта

Но и това не е всичко. След оповестяването на присъдата, в интернет започват да се появяват сведения за това, че Райнер Хьос е лъгал и заплашвал журналисти, когато те отказвали да поместят хвалебствени материали за него. Същевременно брат му Кай, който е пастор, дава да се разбере, че съвсем не всички разкази на Райнер отговарят на действителността.

Пастор Хьос не вярва в истинността на много от историите, описани в книгата на неговия брат със заглавието „Наследството на коменданта“. Например, че за един рожден ден на Райнер му подарили яке, взето от убито еврейско момче. В отговор на запитване от ДВ Райнер Хьос отказа да коментира последните публикации в медиите по негов адрес и обяви, че юристите му подготвят иск по този повод.

Станете почитател на Класа