САЩ ще етикетират вноса си от Хонконг с „Произведено в Китай“

САЩ ще етикетират вноса си от Хонконг с „Произведено в Китай“
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    11.08.2020
  • Сподели:

Съединените щати ще наредят вносът от Хонконг да бъде етикетиран като „Произведенo в Китай“, свидетелства проект на правителствен документ. Това говори за нова ескалация на търговското напрежение между двете държави.

Обявлението трябва да бъде публикувано във Федералния регистър на САЩ на 11-и август и гласи, че стоките, произведени в Хонконг и внесени в САЩ, трябва да бъдат маркирани, за да се посочи, че произходът им е Китай. Поставянето на новото обозначение ще започне 45 дни след датата на публикуване на изискването в регистъра, информира Bloomberg.

Действителното въздействие на новите правила върху търговията или икономиката на Хонконг вероятно ще бъде ограничено, тъй като има малко директен износ от града за САЩ. По-голямата част от градските пратки до САЩ се състоят от реекспорт или стоки, преминаващи през територията на Хонконг без съществени изменения.

От износа на Хонконг за САЩ, възлизащ на около 304 млрд. хонконгски долара (39 млрд. долара) през миналата година, само около 1,2% е бил на вътрешна продукция на Острова, показват данни на Отдела за преброяване и статистика на Хонконг. Почти 80% от пратките са реекспорт от Китай за САЩ.

Промяната беше направена поради юлското изпълнително разпореждане на президента на САЩ Доналд Тръмп за прекратяване на специалния статут на Хонконг със САЩ, „заради  решимостта, че Хонконг вече не е достатъчно автономен, за да оправдае различното третиране по отношение на Китай“, се казва в съобщението.

Решението на САЩ бе взето, след като Китай обяви санкции срещу 11 американци като отмъщение за подобни мерки, наложени от САЩ в петък.

През миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп издаде изпълнителни заповеди, които трябва да забранят американската употреба на WeChat и TikTok, влизайки в сила от средата на следващия месец.

След това администрацията на Тръмп заяви, че ще наложи нов кръг санкции на 11 лица, включително ръководителя на администрацията на Хонконг Кари Лам за ролята ѝ в надзора и „прилагането на политиките на Пекин за потискане на свободата и демократичните процеси“.

Междувременно в Хонконг бе задържан продемократичният медиен магнат Джими Лай - заради предполагаеми нарушения на противоречивия закон за националната сигурност. Лай е обвинен в сговор с чуждестранни сили и други нарушения.

 

Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Станете почитател на Класа