Руската противоспътникова «матрьошка»

Въпреки факта, че Русия и Китай отдавна са за сключване на договор срещу милитаризацията на космическото пространство, Съединените щати обявиха, че ще се стремят към господство в космическото пространство. В тази връзка е изненадващо, че САЩ отправят претенции към Москва за работата на руския спътник — инспектор. Междувременно експертите са обезпокоени от липсата на ясни закони за въоръженията в космоса.

 

Руската противоспътникова "матрьошка" изплаши САЩ

 

«Космос 2542», руският спътник, изстрелян в космоса от ракетата-носител «Союз» на 25 ноември миналата година, «много прилича на руската кукла матрьошка», заяви през февруари генерал Джон Реймънд, командващ космическите сили на САЩ. 

11 дни след старта си той пусна още един спътник, който получи името «Космос 2543».

На 15 юли самият „Космос 2543“, бидейки над територията на Северна Европа, изтръгна от утробата си друг обект, скоростта на който надхвърли 140 метра в секунда.

„Така руснаците сигнализират на света, че могат да унищожат спътници в орбита с други спътници“, заяви  на 24 юли Кристофър Форд, висш служител на Държавния департамент.

Всъщност, самата Америка допринесе за играта на мускули в космоса.

Русия и Китай отдавна настояват за нов договор, който ще забрани всички въоръжения в космоса.

И двете страни считат, че по този начин ще могат да попречат на Америка да пусне в орбита противоракетни системи, които биха представлявали опасност за ядрените сили на Москва и Пекин.

На 27 юли американски и руски официални лица проведоха 13-часов „обмен на мнения“ по сигурността във Виена, това е първият подобен разговор от седем години.

Космическите обекти често са собственост на няколко държави. Австралия и Америка споделят определени честоти за военната и спътникова комуникация.

През последното десетилетие Пентагонът е разположил оборудването си на три търговски спътника, а също така планира да използва японски граждански спътници срещу заплащане.

През януари тази година Америка се оплака, че сателитите Космос 2542 и Космос 2543 са преследвали американски шпионски спътник по «необичаен и тревожен» начин, но американските сателити в миналото също са се доближавали до спътници на други страни.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа