Тръмп започва разследване на Болтън

Бившият съветник на президента Доналд Тръмп Джон Болтън е разследван за възможно разкриване на класифицирана информация, след като публикува мемоарите си през юни, съобщава БиБиСи.

Тръмп започва разследване на Болтън: "Уволних те като болно кученце, лежец"

Министерството на правосъдието на САЩ започна наказателно дело, след като не успя да спре издаването на книгата «Стаята, където се случи». Болтън отрича всички обвинения.

В книгата Тръмп е изобразен като президент, непознаващ геополитическите факти. Болтън, който бе съветник по националната сигурност на Тръмп през 2018-19 г., също твърди, че решенията на президента се ръководят от желанието за преизбиране

По време на публикацията президентът Тръмп даде да се разбере, че иска бившият му помощник да бъде разследван, като го определи като «крайно некомпетентен» и «лъжец«.

Случаят ще се съсредоточи върху твърдението на Болтън, че ръкописът му е преминал през преглед на националната сигурност преди публикацията, и твърдения на критиците, че не е завършил този преглед.

Голямо жури, свикано от Министерството на правосъдието, вече официално издаде призовки на издателската компания Simon & Schuster и Агенцията Javelin, която представлява Болтън.

В изявление адвокатът на Болтън Чарлз Дж. Купър коментира:

«Посланик Болтън категорично отхвърля всякакви твърдения, че е постъпил неправилно, камо ли престъпно, във връзка с публикуването на книгата му и той ще си сътрудничи изцяло, както досега, с всяко официално разследване на поведението му.»

Много от твърденията на Болтън се основават на лични разговори и са невъзможни за проверка.

Сред тях са следните твърдения:

Президентът Тръмп потърси помощ от китайския президент Си Дзинпин, за да спечели изборите през 2020 г., подчертавайки «значението на земеделските производители и увеличените китайски покупки на соя и пшеница за резултатите от изборите».

Той също така каза, че строителството на лагери за интерниране в Китай в района на Синдзян е «правилното нещо».

Президентът Тръмп беше готов да се намеси в наказателни разследвания, «за да предостави лични услуги на диктаторите, които харесва».

Болтън заяви, че Тръмп е готов да съдейства на турския президент Реджеп Ердоган по дело, свързано с турска компания.

Американският лидер заяви, че нахлуването във Венецуела ще бъде «готино и яко» и че южноамериканската държава е «наистина част от Съединените щати».

Тръмп не знаеше, че Великобритания е ядрена сила и веднъж попита старши помощник дали Финландия е част от Русия.

Той беше много близо до напускането на НАТО.

Само дни преди издаването на книгата президентът Тръмп заяви, че книгата е «съставена от лъжи и фалшиви истории«.

«Много от нелепите изказвания, които той ми приписва, никога не са правени — чиста измислица… за уволнението му като болно кученце, каквото е», написа Тръмп в туит.

Дори съюзници го осмиват, пише Болтън за Тръмп. Книгата му съдържа няколко примера за това как служители на Белия дом се подиграват на президента.

Той описва нефункциониращ Бял дом, в който срещите наподобяват «битки за храна«, а не обмислят усилията политики.

Когато пристига в Белия дом, тогавашният началник на кабинета Джон Кели го предупредил, «това е лошо място за работа, както ще разберете«.

Твърди, че дори държавният секретар Майк Помпео, смятан за лоялист на Тръмп, е написал бележка, описваща президента като луд, глупав, нелеп и смешен, съобщи News.bg.

Станете почитател на Класа