ЕС, а не Русия, ще пострада от бойкота

ЕС, а не Русия, ще пострада от бойкота
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    18.09.2020
  • Сподели:

Делът на руския газ в потреблението на газ в ЕС е 40%. От няколко години Русия е най-важният доставчик на газ за Германия, изпреварвайки Норвегия и Холандия. Според експерти Русия и ЕС са тясно свързани помежду си с енергийните доставки, така че ЕС, а не Русия, може да пострада от бойкота на руските суровини.

 

ЕС, а не Русия, ще пострада от бойкота на руските суровини, който налагат САЩ

 

Скандалът с Навални може да накара политиците да поставят под въпрос доставките на енергоносители от Русия. Но експертите посочват зависимостта на ЕС от тях

За Манфред Вебер всичко е ясно.

„Разбира се, сред възможните санкции най-сериозна ще бъде частичният отказ от закупуване на суровини“, каза председателят на Християндемократическата партия, член на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент в интервю за Der Spiegel.

Вебер имаше предвид възможната реакция на скандала с Навални и руската намеса в делата на Беларус.

Но от бойкота на руските суровини, за който мечтае заместник-шефът на ХСС, ЕС, а не Русия, може да пострада.

„Трябва да разгледаме отблизо пазара, преди да наложим санкции върху доставките на руски газ за ЕС. Делът на руския газ в потреблението на газ в ЕС е 40%. Не можете бързо да замените тази цифра”, казва Тим Келер, ръководител на Zukunft Erdgas, в интервю за вестник Handelsblatt.

Zukunft Erdgas е обединение на компании в газовата индустрия. Неговите членове са 140 компании.

„Икономическите последици от това биха били много сериозни“, предупреждава Кьолер.

«Всеки, който направи такова търсене, трябва да каже на ръководителите на икономиката, че по-високите цени и възможните смущения в доставките ще бъдат резултат от подобна стъпка.»

В рамките на ЕС Германия е една от страните, силно зависими от руските доставки на газ. Тези доставки през миналата година представляват 51,6% от целия внос на газ от Германия. А през 2016 г. делът на Русия във вноса на газ беше само 44%.

От няколко години Русия е най-важният доставчик на газ за Германия, изпреварвайки Норвегия и Холандия.

Ако погледнем най-общо доставчиците на суровини за Германия, тогава Русия безспорно е на първо място: тази държава е най-важният доставчик на нефт, природен газ и въглища за Германия. И в трите горепосочени позиции тя заема първо място.

ЕС, а не Русия, ще пострада от бойкота на руските суровини, който налагат САЩ

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа