Тихият лидер на Netflix

Тихият лидер на Netflix
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    20.09.2020
  • Сподели:

Чувстваш ли се добре в ролята на човека, който уби Холивуд?

„Не“, казва Рийд Хейстингс, който превърна Netflix в Годзила за развлекателния свят. „Разбира се, не сме убили Холивуд“, допълва той.

На 59-години стройният Хейстингс с прошарена коса остава мистерия за индустрията, в която доминира. „Той е пълна загадка тук“, твърди представител на Холивуд.

Няма да намерите Хейстингс да се мотае със звезди в San Vincente Bungalows. Той не се появява и край басейна на Hotel du Cap, нито присъства на премиери. Може да се покаже на фестивала Sundance, но не превръща това в събитие.

Той създаде система за разпространение на филми, а сега собствената му компания е една от най-влиятелните сили в света на киното. В столицата на драмата Хейстингс премахва старата инфраструктура и без капчица драма я заменя със собствена, пише Морийн Дауд за The New York Times.

 

Колумнистът на New York Times Бен Смит наскоро писа текст за стария Холивуд. А Джанис Мин, бивш президент на The Hollywood Reporter, се съгласява, че Netflix „печели от пандемията“, привличайки зрители от телевизиите.

„Всички те спяха по време на ранния възход на Netflix”, коментира Бари Дилър по повод колегите си холивудски магнати. „Сега се събудиха и всичко им се изплъзна така, че никога няма да бъде възстановено. Те загубиха хегемонията върху цялата индустрия“.

Както отбелязва Дилър, бизнесмените обикновено гравитират около Холивуд в търсене на статут и блясък, но Хейстингс е рядко същество, „което никога няма да бъде прелъстено“, въпреки че „той свири там като перфектен виртуоз“.

Хейстингс е „математически маниак“, чиито любими занимания са ходене и мислене. Известно време е тренирал с морските пехотинци преди да се насочи към Корпуса на мира. Освен това е преподавал математика в Свазиленд. Как именно той направи Холивуд толкова незначителен?

Хейстингс твърди, че майка му не е била от заможно семейство. Тя се омъжва за адвокат, който по-късно работи в администрацията на Никсън. В крайна сметка майката бива отблъсната от света на висшето общество и учи децата си да го презират. Така че младият Рийд расте, мислейки, че е добре да се дистанцира от елитите и да избягва претенциите.

„Вероятно всичко се свежда, знаете, до майка ви или баща ви“, промърморва той.

Въпреки това през 1995 г. Хейстингс се озовава на корицата на USA Today, позирайки с Porsche. По това време той е директор на технологична компания. По думите му вече е загърбил подобна „супер забавна“ незрялост и е продал Porsche-то, за да го замени с Toyota Avalon. (Сега кара Tesla).  Но въпреки тази скромност, няма съмнение, че Хейстингс, заедно с базирания му в Холивуд колега Тед Сарандос, водят шоуто.

„Сърцето и душата на нашето съдържание“ – така Хейстингс описва Сарандос, който израства залепен за телевизора и напуска колеж в Аризона, за да работи в магазин за филми. Наскоро Сарандос беше повишен и стана съизпълнителен директор на Netflix, поделяйки си поста с Хейстингс. Последният описва партньора си като „позитивен“ и човек с „малко его“.

Джанис Мин отбелязва, че има „най-различни начини, по които хората са се опитали да мразят компанията“ за това, е не им връща обаждания или че не могат да се вмъкнат в голяма продуцентска сделка с приятел. Хората споделят тихо за културата на Netflix, определяйки я като арогантна – култура на страх. „Но сега те са прекалено големи, за да бъдат мразени“, коментира Мин.

1aoool

 

 

Възходът на стрийминга

Netflix е като Британската империя по мащаб и продължава да се разширява по целия свят. Освен, че има свои кралски филми, като „The Crown”, сега компанията си има собствен принц. Наскоро тя сключи сделка за няколко години с принц Хари и Мегън Маркъл. Те се присъединяват към семейство Обама, Раян Мърфи, Шонда Раймс, Кения Барис и други, които обединяват сили с Колин Каперник за сериали в Netflix.

След дълъг период, в който основно бели мъже, предимно либерали, управляващи Холивуд, държаха властта и силната си хватка около Филмовата академия, и в който беше изненадващо да видим продукции с азиатци, чернокожи или жени сред боксофис първенците, Netflix демократизира всичко. Сред предложенията ѝ попада шоу за японски магазин за бельо, белгийска криминална драма, португалско шоу за корида и други. Netflix инвестира активно и в програми с чернокожи.

Но управлението на глобална империя в момента си има своите предизвикателства. Миналата година Хейстингс беше остро критикуван, след като се поддаде на саудитската цензура и изтегли епизод на комедийното шоу „Patriot Act“, който беше критичен към принц Мохамед бин Салман. Лидерът на Netflix разпали още повече огъня, като каза: „Ние не се опитваме да казваме истината за властта. Опитваме се да забавляваме“.

Каза ми, че е използвал „неудобната фраза“ и че компанията понякога трябва да прави „трудни избори“ и компромиси. Но по думите му Netflix е запазил епизода в YouTube, а “Queer Eye“ е наличен в Саудитска Арабия, така че „от това произлезе нещо наистина положително“.

На въпрос как ще изглежда Холивуд след 15 години, Хейстингс посочва : „Виждам продуцирането и споделянето на големи истории. Но тези истории ще се създават в Атланта, Ванкувър, в Лондон, навсякъде по света, а не само в Холивуд“.

Рийд Хейстингс, който по думите си е бил „съвсем обикновено дете без конкретен талант“, има магистърска степен по компютърни науки в Станфорд. Той основава софтуерната компания Pure Software преди с Марк Рандолф да създадат фирма за изпращане на DVD по пощата. (Рандолф твърди, че двамата основатели са стигнали до идеята за компанията, докато са шофирали, докато Хейстинг казва, че лампичката му е светнала, след като е трябвало да плати 40 долара такса за наемането на VHS касета).

По време на интервюто Хейстингс е особено свит за милиардер. Той ми сподели, че Илон Мъск е „100 пъти по-интересна личност“ от него самия. „Аз правя много добре обикновените, традиционни неща“, коментира Рийд. „А той е невероятен във всяко измерение. Той просто е страхотен“.

Хейстингс допълва: „Никога няма да бъда Стив Джобс, творческата, брилянтната личност“. Дори хвали председателя на борда на Walt Disney: „Искам ми се да съм като Айгър“.

Казвам на Хейстингс, че след всички кадри, които Netflix привлича, съм изненадана, че някой от лидерите на Disney не го е залял с питие в лицето в някой ресторант. „Звучи като добра история“, казва той сухо, въпреки че признава, че шефовете на Disney наистина се ядосват, когато той краде директори и таланти.

 

2wsdgf

 

 

Политиката и бъдещето

Променила ли е пандемията усещането на Хейстингс за конкуренцията?

Става дума за „страничните заплахи“, които засягат компаниите, казва той. „Ако се замислите, Kodak и Fuji се конкурираха във фотографията в продължение на 100 години, а сега всичко е Instagram”.

В тази връзка се чудя дали смята, че Марк Зукърбърг, Шерил Сандбърг и Джак Дорси са направили достатъчно до този момент срещу намесата в изборите и заплахите от дезинформация.

„Всяка нова технология има реални проблеми, които трябва да бъдат обмислени. И знаете ли, ние сме в тази фаза, когато става дума за социалните мрежи“, казва той. „Колата, едно изобретение, което много хора смятат за чудесно за човешката свобода, също е убило много хора с времето. Филмът е използван от Хитлер за ужасни цели... Така че смятам, че Марк и Шерил са искрени в опитите си да обмислят всички тези неща“.

През 2016 г. Хейстингс публично коментира, че се страхува, че Доналд Тръмп „ще разруши голяма част от онова, което е страхотно в Америка“, като дори казва на един от първоначалните инвеститори във Facebook Питър Тийл, че трябва да даде негативна оценка на представянето му в борда на Facebook заради „лошо решение“, след като Тийл изнесе реч на събитие на републиканците.

След забраната за мюсюлманите през 2017 г., в публикацията във Facebook Хейстингс нарече действията на президента Доналд Тръмп „неамерикански“. Той смята, че ако Тръмп спечели изборите тази есен, „това няма да е добро, но не съм притеснен, че това ще е края на Америка. Имам предвид, че Америка е супер издръжлива и съм доволен от нашите граждански институции, независимо дали става дума за военните или държавните служби. Няма да е толкова травматично като Гражданската война или Голямата депресия“.

Хейстингс подкрепя Джо Байдън, но не коментира толкова темата, колкото преди. „Знаете ли, изявленията на един главен изпълнителен директор за политиката не значат толкова за другите хора“, посочва той.

Питам го дали би дал на Тръмп сделка, каквато Netflix сключи със семейство Обама. „Не съм мислил за това“, посочва той, допълвайки, че не се опитва да накланя компанията според своите политически възгледи.

 

Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

 

Станете почитател на Класа