Орбан: Боря се за победа на Тръмп

Орбан: Боря се за победа на Тръмп
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    22.09.2020
  • Сподели:

Унгарският премиер Виктор Орбан се обяви за преизбирането на американския президент Доналд Тръмп и в същото време се дистанцира от политическите насоки на Европейския съюз (ЕС). Орбан се бори за победа на републиканеца Тръмп, защото конкурентните му демократи основават своята дипломация на "морален империализъм", пише Орбан в свой материал за вестник Magyar Nemzet в понеделник, цитиран от Ройтерс.

Либералният елит по света се опитва да унищожи християнските консерватори в Европа, пише президентът. 

"Ние искаме победа на Доналд Тръмп, защото ни е добре известна дипломацията на излъчените от демократите американски правителства, която се основава на нравствен империализъм. Познаваме я от миналото, не ни харесва и не искаме нейното завръщане", изтъква Орбан в статия за проправителствения унгарски всекидневник.

Унгарският премиер националист ще се яви на парламентарни избори в началото на 2022 г. на фона на икономическите и социални последици от втората вълна на пандемията от коронавируса, отбелязва Ройтерс. 

С оглед на следващите парламентарни избори в Унгария след две години, той добавя по отношение на либералните елити: "Те се подготвят за решителна битка през 2022 г., подкрепена от международните медии, брюкселските бюрократи и неправителствени организации, маскирани като организации на гражданското общество". "Време е да се обединим и ние”, заявява още той.

Резултатът от спора в ЕС за условията за програмата за възстановяване от коронакризата за милиарди евро до голяма степен зависи от това кой ще наследи канцлера Ангела Меркел в Германия, пише Орбан. Унгария и нейните съседи биха поставили икономическата ефективност над общностната политика. Като примери той цитира „климатични цели, които са издигнати до абсурд, социална Европа, общ данъчен закон и мултикултурно общество“.

Орбан заплаши, че ще наложи вето върху програмата за помощ и говори за "изнудване". От 2010 г. той е министър-председател на страната от ЕС, която е подложена на атаки в Брюксел заради своята политика. Европейският парламент критикува правителството на Орбан заради предполагаеми нарушения на върховенството на закона, в съдебната система и при свободата на медиите.

 

Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа