Стартират неофициални Брекзит преговори в Лондон

Главният европейски Брекзит преговарящ Мишел Барние пристига днес в Лондон за неофициални разговори с британското правителство.

Посещението на Барние е с цел да се подготви официалния кръг на търговските преговори следващата седмица, но идва на фона на сериозно обтегнати отношения между администрацията на Борис Джонсън и Брюксел.

Повод за това стана готовността на британското правителство да наруши международните закони като промени „сделката по развода" с ЕС в частта за Северна Ирландия.

Търговските преговори междувременно продължават, но и двете страни казват, че остават нерешени основни въпроси, а времето за споразумение изтича.

Необходим е консенсус до края на октомври, за да може евентуалното споразумение да бъде ратифицирано до края на „преходния период", който изтича на 31 декември.

Говорител на Борис Джонсън потвърди посещението на Мишел Барние с пояснение, че през последните седмици се водят повече подобни неформални разговори. Той допълни, че Лондон продължава да вярва, че сделка е възможна и работи упорито за постигането й.

Станете почитател на Класа