Новата американска перестройка

Съществуващата около 40 години, политическата система на републиканците и демократите стигна до задънена улица, от която има само един изход.Това се посочва в материала на американското издание «Foreign Policy».

 

Задава се крахът на двупартийната система - в САЩ разказаха каква ще бъде новата американска перестройка

 

 

Като цяло САЩ са преживели шест партийни системи.
Те са съществували от 1796 до 1820, от 1832 до 1856, от 1868 до 1892, от 1896 до 1928, от 1932 до 1968.
Настоящата партийна система се формира около 1980 година.
Тогава Републиканската партия обедини коалиция от пазарни либертарианци, поддръжници на евангелските ценности и ястреби на външната политика. Демократическата партия се формира от космополитни либерали, етнически малцинства с ниски доходи и поддръжници на обширен списък социални идеи.

В същото време и двете партии бяха обединени от ангажимента към неясен неолиберализъм, който определяше пазарите и приватизацията като основни инструменти на вътрешната и външната политика.
С относителния консенсус по неолиберализма, културните и расовите въпроси се превърнаха в доминиращ източник на противоречия.
Сега всичко това се руши и не че партиите са разделени — вътрешното разделение винаги е било константа в партийната политика на САЩ.

„Това, което наистина сигнализира за потенциално преструктуриране, е липсата на какъвто и да било аргумент по същество по важни въпроси, които са дефинирали партиен конфликт през цялата история на САЩ: ролята на правителството, икономическото регулиране или ролята на САЩ в света. Напротив, тези избори са посветени на това защо друга страна ще унищожи демокрацията и страната “, се казва в статията.

Преди това в условията на идеологически вакуум беше по-лесно за политическите партии да приемат нови идеи.
Днес и двете партии са национализирани и съществуват в медийната среда, което превръща всеки проблем в мащабна криза.
В това има положителен момент, тъй като сериозен проблем може да принуди партията да приеме новата идеология и да обедини коалиция около нея.

„COVID-19 вероятно не е толкова сериозна криза, защото твърде много хора го смятат за временно явление. Но изменението на климата може да съответства на всички изисквания, точнао както и тежка икономическа депресия. Само като се има предвид хиперполяризираната политика на страната, по-големият риск е, че самата криза вместо това ще се превърне в партизански проблем, както се случи с COVID-19 и околната среда. В този случай САЩ се изложиха «, пише FP.

Да се излезе от тази ситуация може едиствено посредтсвом тотална перестройка. На първо място, на реформаторите ще им предстои да прекъснат порочния кръг на двупартийната система, която отново и отново води САЩ в „задънена улица, екстремизъм и колапс“.
Такъв сценарий е необходим, за да се отговори на предстоящите икономически и климатични кризи, подчертават от изданието.

Вместо това следващите няколко месеца ще бъдат прекарани от управляващите елити в борба за Върховния съд, важността на която за пореден път подчертава неуспеха на Конгреса да решава проблеми законодателно.

 

Ася Иванова-Зуан

Станете почитател на Класа