На белоруския фронт ЕС е безпомощен

В известен смисъл ЕС дава съгласието си за това, че територията на изток от река Западен Буг е във владение на Русия, твърди полският експерт Томаш Гживачевский. В разговор с Polskie Radio той обяснява, че «белоруският казус» само за пореден път нагледно показва, че ЕС няма какво много да каже по източния въпрос — или самият той не гори от желание, или не притежава съответния потенциал.


Полски експерт: На белоруския фронт ЕС е безпомощен, отстъпи място на Русия

 

В Брюксел Светлана Тихановская призова за създаването на международна коалиция, която да улесни преговорния процес за прехвърлянето на властта. Според автора на книги и документални филми на източна тематика Томаш Грживачевски, речта на лидера на белоруската опозиция в Брюксел няма да промени почти нищо в източната политика на ЕС.

„Що се отнася до белоруския въпрос, ЕС се оказа в задънена улица, преговорите за възможни санкции само се затягат във времето“, обясни той.

«За пореден път се оказва, че в случаи на вълнения в Източна или Централна Европа, където Кремъл се намесва, преследвайки там своите интереси и обозначавайки сферата на влиянието си, ЕС е просто безпомощен», констатира той в разговор с Polskie Radio.

«В известен смисъл ЕС показва, че територията на изток от река Западен Буг се намира във владение на Русия, ЕС не иска или не притежава съответния потенциал за провежда там политика.

В този вакуум действа Русия. По-рано имахме Украйна. Тази война продължава. Белоруският казус нагледно показва, че ЕС няма какво особено да каже по източния въпрос», подчерта Гживачевский.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа