В Латвия употребата на руски език бе наречена „унижаващ навик“

В Латвия депутатът Атис Лейнс разкритикува парламентаристът от Общинския съвет на Рига Антонина Ненашева за признаването на важната роля на руския език в страната, съобщава  Latvijas Avize.

 

В Латвия употребата на руски език бе наречена „унижаващ навик“

 

 

„Живеем в национална държава, а не в губерния на Русия: защо все още имаме навика на такова унижение?“ — каза Лейнш.

Депутатът призова да не се развива митът, че „комуникацията на руски език е необходима за всички руснаци“.

Освен това според него именно заради «политиката на русификация» Латвия не я възприемат нормално в НАТО и Европейския съюз.

По-рано публицистът Юрис Пайдерс говори за „часа Х“, с който Латвия обикновено плаши своите граждани и други страни от ЕС. Според експерта този момент всъщност вече е настъпил, но не под тази форма, която Рига очаквала.

 

Плашещият Латвия "час Х", за който често говорят в Прибалтика, настъпи

 

 

Според Юрис Пайдерс, «час Х» дипломатите наричат военната конфронтация между Латвия и Русия. За да се подготви за този конфликт, Рига харчи огромни ресурси — 2% от БВП — директно за военни нужди. В допълнение, балтийската държава също иска пари за отбрана от Руската федерация от Европейския съюз и САЩ.

Както отбелязва експертът, дори латвийските власти всъщност не вярват, че наистина страната им някога ще се наложи открито да воюва с Русия.

Пайдерс обаче е сигурен, че „часът Х“ за Рига вече е настъпил, просто не под формата, която са очаквали. Според публициста съдбоносният момент за Латвия е изключването й от сферата на стратегическите икономически интереси на Русия. Москва вече не разглежда тази балтийска държава като потенциален партньор за сътрудничество и това може да има изключително негативен ефект върху страната.

 

Плашещият Латвия "час Х", за който често говорят в Прибалтика, настъпи

 

Според експерта, още през 2020 г. хиляди работници в латвийската транспортна индустрия ще бъдат уволнени поради сериозното намаляване на товарния трафик от Русия. Той е сигурен, че това може да се счита за първата истинска победа на Москва във „войната“ с Рига. В допълнение Юрис Пайдерс предупреждава, че в бъдеще може да дойде време, в което Руската федерация по принцип ще откаже всякакво икономическо взаимодействие с балтийските държави.

В същото време самите латвийски бизнесмени биха се радвали да си сътрудничат с руски компании, но те не могат да направят това именно поради политиката на властите. Рига се опитва да накара предприемачите да работят с Беларус и Китай, но не и с Русия.

Повече от очевидно е, Република Беларус и КНР просто не могат да заменят РФ за Латвия в търговско-икономическата сфера, но латвийските власти смятат това за вина и проблем на самите бизнесмени.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа