Le Figaro: «Дойде време да се действа» — френски генерал призова властта за решителен отговор на поредния терористичен акт

Обезглавяването на учителя в предградията на Париж беше поредната атака срещу съществуването на френската нация, пише бившият ръководител на Генералния щаб на френските въоръжени сили Пиер дьо Вилие на страниците на Le Figaro. Според него е време правителството решително да се бори с насилието с действия, а не с думи: изгонване на радикалните имами от страната, затваряне на незаконните джамии и възстановяване на контрола над границите.

Обезглавяването на учителя в Конфлан-Сен-Онорин е друг етап от разрушаването на Франция, убеден е френският генерал, бивш ръководител на Генералния щаб на френските въоръжени сили Пиер дьо Вилие. Както отбелязва военният на страниците на Le Figaro, фактът, че учител може да бъде екзекутиран толкова хладнокръвно в името на исляма, когато напуска училището си във Франция, прави това престъпление не просто убийство, а „атака срещу самото съществуване на нашата нация, нашата цивилизация“.

Изразявайки подкрепа за семейството на починалия и всички учители във Франция, дьо Вилие призовава да не се поддаваме на подобно "варварско сплашване"„Страхът е лош съветник“, подчертава генералът. Според него „дойде часът да се съпоставят думите с делата“.

Колко закони, укази, декларации бяха произнесени от 7 януари 2015 г., когато беше разстреляна редакцията на Charlie Hebdo“, припомня бившият военачалник. Според него обаче „само силата кара насилието да отстъпва“. Днес спешно са необходими действия, а не изявления, настоява авторът на статията.

Първо, дойде моментът да се затворят всички неофициални и радикални ислямистки джамии, които съществуват в градовете, където има негласно споразумение между радикалните ислямисти и лидерите на престъпни групи, каза генералът. Освен това радикалните имами, които използват неприемливи и провокативни изявления в проповедите си, мразят Франция и водят пропаганда сред някои от своите последователи, трябва незабавно да бъдат върнати в родината си. Според дьо Вилие започналото движение към експулсирането им от страната протича твърде нерешително и фрагментарно.

Дошъл е моментът да се помогне и на мюсюлманската общност на Франция в обучението на имами, както се прави в някои други страни, например в Мавритания, която по този начин успя да сдържа терористична дейност. В същото време ислямът във Франция трябва да поеме отговорността за „бича на тероризма“ в името на тази религия и задачата на правителството е да му напомни за това своевременно, смята авторът на статията.

Наред с другите неща, време е да се приведе външната политика в съответствие с тази глобална заплаха, която се подкрепя, финансира и организира от някои държави, които са приятелски настроени към терористичните движения, каза де Вилие. Освен това е дошъл моментът да осъзнаем, че основната отговорност на правителството е да защити своите съграждани и следователно да осигури на отговорните за това средства да изпълнят своята мисия. Генералът говори по-специално за специалните служби и силите за сигурност, както и за тези, които са тясно или отдалечено свързани с възпитанието на младите хора.

И накрая, бившият военен лидер призовава Франция да „овладее собствената си съдба“, като ограничи масовата миграция и престане да приема „всички страдащи по света“ на нейна територия, които стават плячка на радикалните ислямисти. „Трябва да преразгледаме използването на нашите граници“, убеден е авторът на статията.

Както де Вилие си спомня, през последните десет години от военната си служба той участва в борбата срещу ислямисткия тероризъм. Френските войници, моряци и летци в Африка и Близкия изток допринасят за тази борба. „Това е световна война. И се води предимно срещу Франция. Повече от всякога трябва да възстановим единството си и да се помирим, въпреки различията си.“, призова генералът.

 

 

Превод: М.Желязкова

Станете почитател на Класа