Турските интереси в Австрия

През лятото турски националисти нападнаха демонстранти във Виена. По-късно мъж призна, че тайните служби в Анкара са му поръчали да убие австрийски политик. Какво се случва във Виена?

 

 

 

Бериван Аслан е бивш депутат от Зелените в Австрия, а наскоро беше избрана за общински съветник във Виена. Тя e родена в Турция през 1981 г. и от кюрдски произход. Аслан знае как да се справя с анонимните заплахи, както и с факта, че когато националисти от турски произход излизат на демонстрация, развяват плакат с рисунка на къдрава жена с червено-кафява коса, висяща на бесило - директна препратка към самата нея.

В последните дни обаче Аслан рядко напуска апартамента си в австрийската столица. Нейното жилище се пази денонощно от полицията, а самата тя може да излиза навън само ако е придружена от охрана. Причината - на 15 септември австрийският политик получава обаждане от Федералната служба за защита на конституцията и борба с тероризма (BVT). От там я информират, че един мъж твърди, че е трябвало да я убие по поръчка на турската тайна служба MIT. Фейяз О. прави самопризнание с цел, според показанията му, да "спаси собствения си задник". Той се страхува, че сам ще стане мишена след като изпълни поръчката, затова решава да се предаде.

В Северна Македония свързват Фейяз с друг смъртен случай

Фейяз е на 53 години, италиански гражданин от турски произход. Живял е в Северна Македония и наскоро е бил замесен в мистериозен криминален случай там. Става въпрос за смъртта на мъж, чиито роднини открито поставят под въпрос версията на властите за кончината му. Според близките му тялото, съдържащо огромно количество наркотични вещества, е намерено в апартамента на Фейяз О. Според официалната информация жертвата е починала другаде.

По време на разпитите Фейяз О. разкрива, че е завършил обучение в MIT и че наскоро се е пенсионирал. Всъщност мъжът вероятно попада в сивата зона между тайните служби и престъпния свят - той вече не е на активна служба и по този начин става податлив на изнудване. Накратко - перфектният убиец.

В този случай мълчанието на властите е оглушително. От прокуратурата съобщават само че "не се дава информация за разследването". BVT също мълчи. И в дните след като случаят се разчу от вътрешното министерство първоначално споменаваха "объркан на вид мъж", който е направил самопризнания. Сериозна опасност няма. След като Фейяз О. бе окончателно задържан под стража, властите спряха да коментират случая.

"Сиви вълци" и ислямисти във Виена

Бериван Аслан е под охрана от самото начало, въпреки предизборната кампания във Виена, в която тя се кандидатира за място в местния законодателен орган. Провеждането на пълноценна предизборна кампания се оказва невъзможно. 

От години Аслан работи по теми, свързани с интеграцията, но също и с кръговете около Партията на справедливостта и развитието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Европа и мрежите на дясното екстремистко турско движение "Сиви вълци" извън Турция.

 

Berivan Aslan, österreichische Politikerin (Johann Groder/AFP)

Турция е изградила мрежа от джамии и организации, предупреждава Аслан.

 

През юни във Виена се стигна до сблъсъци между националисти от турски произход и представители на леви организации. Много скоро стана ясно, че тези атаки са били координирани и подготвени. Австрийското вътрешно министерство дори заяви, че турските тайни служби вероятно са замесени. Вътрешният министър на Австрия Карл Нехамър видя "улики" за това. Въпросът все още се разследва. 

Добре координирана мрежа

При разпита си Фейяз О. твърди, че в Австрия са активни само "малки риби", които обаче могат да разчитат на солидна подкрепа. Бериван Аслан разказва за "много добре координирана мрежа от джамии и организации", която идеологически обхваща малко или много целия десен политически спектър в Турция - от светски ултранационалисти до войнстващи ислямисти. Това доказват и бунтовете във Виена през юни. Много от нападателите използваха поздрава на сивите вълци, други скандираха лозунги на терористичната организация "Ислямска държава". Бериван Аслан казва, че много джамии и културни организации сега се "използват като партийна централа на ПСР". 

"Те привличат хора, които са магринализирани от обществото", обяснява представителката на Зелените. Веднъж въвлечени в тези кръгове, на тях им се внушава следното: "Тук в Австрия винаги ще се отнасят към вас като към втора класа хора - но зад вас стои силна Турция". Това е едната страна от дейността, а другата, не по-малко опасна, включва шпионаж, индоктринация, заплахи, клевети, физическо насилие. Заплахата от турските тайни служби е точно толкова реална, колкото и от отделни радикализирани лица.

Последици за Анкара?

При въпрос от журналисти министърът на вътрешните работи Нехамър отговори, без да се позовава директно на случая "Аслан", че "ако Ердоган и Турция се опитат да създадат систематична мрежа от агенти в Австрия, това трябва да има последствия“. Такива все още не са последвали.

"Факт е, че от 2016 година насам хора в Австрия биват следени, а въз основа на това шпиониране в Турция се стига до арести“, казва Бериван Аслан. Тя намеква за арестите на турски граждани, живеещи в Австрия. Тези случаи досега не са довели до почти никакви последици за упраляващите в Анкара.

Но структурите и мрежите на турската общност и връзките им с официалните турски служби са също толкова неясни, колкото и биографията на предалия се Фейяз О. Според него координирането на акциите в Австрия се извършва на Балканите. По собствените му думи, той е получил инструкциите за поръчката във Виена от турски ресторант, наречен "Mezopotamie", намиращ се в сръбската столица Белград. В разгара на тази конфликтна ситуация Фейяз О. влиза в полицейски участък, заема мястото си и започва да разказва: твърди, че е получил заданието през пролетта. Травма на крака и локдаунът заради пандемията обаче забавят изпълнението на задачата. Но сега просто чака обаждане със заповедта да нанесе финалния удар.

Станете почитател на Класа