Финалния дебат между Тръмп и Байдън

Президентът Доналд Тръмп и съперникът му демократ Джо Байдън се срещат на телевизионен дебат за втори и последен път тази нощ в щата Тенеси. 90-минутната им дискусия се провежда само 12 дни преди изборите.

Ето някои основни въпроси преди началото на дебата:

МОЖЕ ЛИ ТРЪМП ДА ПРОМЕНИ НАСОКАТА НА НАДПРЕВАРАТА?

Тръмп не може да си позволи дебат, който да не повиши рейтинга му. Националните допитвания показват, че той изостава от Байдън и макар и анкетите в някои ключови щати да са с по-близки резултати, даже някои съюзници на Тръмп изразяват гласно тревоги, че е възможно той да понесе сериозно поражение. Този дебат е неговата най-добра и може би последна възможност да промени хода на надпреварата докато го гледат десетки милиони американци.

Президентът пропиля шанса си в първия дебат миналия месец, когато подходът му „атакувай непрекъснато“ даде обратен ефект. Тръмп пропусна и друга възможност с отказа си да участва във втория дебат, след като организаторите решиха, че кандидатите ще дебатират онлайн заради безпокойства от заразяването на президента с новия коронавирус.

Тръмп трябва да намери начин да фокусира дебата, и по-общо предизборната кампания, върху Байдън и неговите слаби места. За тази цел обаче той трябва да престане да се стреми да е център на вниманието, а това не е нещо, което лесно се удава на президента.

 

 

 

ДАЛИ КОПЧЕТО ЗА ИЗКЛЮЧВАНЕ НА МИКРОФОНИТЕ ЩЕ ПОЗВОЛИ ПО-КУЛТУРЕН РАЗГОВОР?

Копчето за изключване на микрофоните привлече голямо внимание с наближаването на дебата, но въздействието му може би е преувеличено.

Предвид постоянните прекъсвания на Тръмп в първия дебат, Комисията за президентските дебати добави ново правило за сегашния – всеки кандидат ще е с изключен микрофон докато опонентът му прави началното си двуминутно изказване при всяка от шестте теми на обсъждане. Остатъкът от всеки 15-минутен отрязък ще е свободна дискусия без изключени микрофони, каза комисията.

Тази промяна ще гарантира, че кандидатите ще имат поне малко време да отговарят на въпроси, без да им се пречи. В крайна сметка обаче копчето за изключване на микрофоните може да се използва само за общо 24 минути в 90-минутния дебат. Това дава предостатъчно време на кандидатите „да се счепкат“.

 

 

ИМА ЛИ ТРЪМП ПО-ДОБЪР ОТГОВОР ЗА ПАНДЕМИЯТА?

Независимо дали му се иска или не, президентът ще трябва да говори пространно за коронавируса и трябва да измисли по-добър отговор от този на първия му дебат, за да убеди колебаещите се избиратели, че държи положението под контрол. Няма да му е лесно.

Заразяванията с новия коронавирус са на най-високите си нива от месеци. Над 220 000 американци са починали. А вместо да работи по обхватен план за спиране на разпространението на вируса на научна основа, Тръмп прекара последните дни в нападки към най-уважавания национален експерт по инфекциозни заболявания, д-р Антъни Фаучи, като същевременно оспорваше препоръката на собственото му правителство да се носят маски.

В първия дебат Тръмп даде взетото си преди месеци решение да забрани частично пътуванията от Китай за доказателство, че върши добре работата си. Той също така изтъкна грижливо подбрани статистики, които омаловажават мащабите на кризата. Той ще трябва да измисли нещо по-добро от това, ако иска да убеди когото и да било извън най-лоялните си привърженици, че не се е предал в борбата с най-смъртоносната здравна криза в САЩ от един век.

 

 

 

КАК ЩЕ СЕ СПРАВИ БАЙДЪН С АТАКИ СРЕЩУ СИНА МУ?

Тръмп и съюзниците му в консервативните медии през последните дни все повече наблягат на предполагаемите вреди, извършени от сина на Байдън Хънтър. Екипът на Байдън очаква Тръмп да превърне тези твърдения в централен елемент на стратегията си в дебата.

Президентът се опита да превърне в тема на първия дебат Хънтър Байдън и наркоманията му, която синът на Джо Байдън публично е признал. Атаката на Тръмп обаче може да е дала обратен резултат, когато Байдън заяви, че се гордее със сина си, който като много американци се е борил да преодолее зависимост от наркотици.

Тръмп обаче смята, че този път има повече аргументи след публикуването в таблоид на статия, която предлага странен поглед върху вече познатите безпокойства за работата на Хънтър Байдън в чужбина. Статията използва данни, за които се твърди, че са взети от лаптопа на Хънтър Байдън, въпреки че данните не са били проверени, а и дори да са автентични, не свързват Джо Байдън с никаква корупция.

Екипът на Байдън смята, че тази тема е за отвличане на вниманието от много по-належащи поводи за тревога, а именно пандемията, но Байдън със сигурност ще трябва да защити себе си и семейството си отново тази нощ.

 

 

МОЖЕ ЛИ БАЙДЪН ДА ИЗБЕГНЕ ДА ПОТВЪРДИ ОБРАЗА, КОЙТО МУ ИЗГРАЖДАТ РЕПУБЛИКАНЦИТЕ?

Най-големият враг на Байдън тази нощ може да е самият той. Тръмп полага усилия да намери някаква ефикасна линия на атака срещу 77-годишния демократ, но този ветеран в политиката има добре установена история на гафове, която от години го прави обект на републикански шеги.

За тази цел 74-годишният Тръмп и съюзниците му през по-голямата част от тази година поставяха под въпрос умственото и физическо здраве на Байдън. Макар и Байдън да ги смълча със солидното си представяне в първия дебат, тези въпроси не са отшумели. Той трябва да избегне всякакви смущаващи грешки на сцената, които биха подхранили твърдението на републиканците, че той не е подготвен да е лидер на свободния свят.

Байдън със сигурност ще е подготвен. Той прекара четири от последните пет дни без никакви публични прояви, за да наблегне почти изцяло на подготовката си за дебата. Все пак, Байдън е известен със своите непредизвикани гафове и затова определено е възможно той да навреди на кампанията си, със или без помощта на Тръмп. Байдън е допълнително затруднен от факта, че очакванията ще са по-високи след слабото представяне на Тръмп в първия дебат.

 

 

Стив Пипълс , Асошиейтед прес

Станете почитател на Класа