Пхенян не иска "бясното куче"

Пхенян не иска "бясното куче"
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    27.10.2020
  • Сподели:

С обиди и обвинения отношенията между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп имаха своите върхове и спадове. Американският президент обаче никога не е предизвиквал в Северна Корея омразата, която тя изпитва към Джо Байдън, който според нея е "бясно куче", което трябва да бъде "бито, докато не умре".

Американският президент, който не спира да се хвали с близостта си със севернокорейския лидер, вече обеща, че "много бързо" ще постигне споразумение със Северна Корея, ако бъде преизбран на 3 ноември. Обеща го, въпреки че дипломатическият процес между Пхенян и Вашингтон е в застой от 20 месеца, пише в коментар за Франс прес Сонхи Хуан, цитиран от БТА. 

Според експертите няма никакво съмнение, че ако победи на изборите, бившият вицепрезидент демократ ще възприеме коренно различен подход по отношение на Пхенян.

Пхенян изпитва силна омраза към Джо Байдън заради ролята му в правителството на Обама и доктрината му за "стратегическо търпение" по отношение на Северна Корея. Идеята на тази доктрина беше да не се води какъвто и да било диалог със севернокорейския режим, докато той не направи отстъпки.

През ноември миналата година севернокорейската информационна агенция КЦТА отправи необичайно агресивна словесна атака срещу Байдън.

"Бесните кучета като Байдън могат да причинят зло на много хора, ако бъдат оставени на свобода. Трябва да бъдат бити с тояга, докато не умрат", заяви тогава агенцията.

"Без любовни писма" от Байдън

Севернокорейският режим освен това започна да използва един от прякорите, дадени на Байдън от Тръмп -  "Заспалия Джо".

Байдън заяви, че Тръмп се е сближил прекалено много с Ким Чен-ун и че той самият не би се срещнал с Ким без предварителни условия.

"Правителството на Байдън няма да изпраща любовни писма", каза с ирония кандидатът за президент на демократите, намеквайки за кореспонденцията между Тръмп и Ким.

Снощи, по време на последния президентски дебат, Байдън отново разкритикува приятелството на Тръмп с "бандита" Ким, когото сравни с Адолф Хитлер.

"Той спомена своя добър приятел, който е един бандит", каза Байдън по адрес на Ким. "Все едно да кажеш, че сме имали добри отношения с Хитлер,  преди да предприеме нашествието си в Европа".

 

Байдън уточни, че би приел да се срещне с Ким Чен-ун, но само срещу обещание за денуклеаризация на Корейския полуостров.

Според Андрей Ланков, професор в Кукминския университет в Сеул, Пхенян се надява Тръмп да спечели втори мандат.

"Изборна победа на Джо Байдън би довела до задънена улица", заяви Ланков пред Франс прес. "Ако Доналд Тръмп бъде преизбран, (севернокорейците) известно време ще бъдат сдържани, надявайки се да получат отстъпки от него".

Началото на мандата на Тръмп бе белязано от размяна на обиди, които засилиха напрежението през 2017 г. Напрежението намаля във връзка с Олимпийските игри през зимата на 2018 г. 

Лоши подбуди

През 2018 г. Доналд Тръмп разговаря с Ким в Сингапур и стана първият действащ американски президент, срещнал се със севернокорейски лидер.

Ким и Тръмп имаха още две срещи - в Ханой и в демилитаризираната зона на Корейския полуостров.

Преговорите по ядрения въпрос обаче не дадоха резултат и Пхенян вероятно въобще не е спирал да работи по забранените си военни програми. Северна Корея дори показа на военен парад в началото на този месец гигантска интерконтинентална балистична ракета.  

Чун Мин Ли, от фондацията "Карнеги за световен мир", приветства неотдавна на видеоконференция опитите на Тръмп да се сближи с Ким.

"Проблемът е, че той го направи" с лоши подбуди, казва експертът. "Тръмп бе обсебен от идеята, че Ким Чен-ун по един или друг начин ще му позволи да наложи в Съединените щати образа си на президента, донесъл мир на двете Кореи".

Изборната победа на Байдън би довела до завръщане към класическия дипломатически процес, смята посланикът на Южна Корея в Съединените щати Ли Соу-хьок. Това значи дълги преговори на ниво съветници, а не срещи на високо ниво между двама лидери, които могат да се договорят за цялостно споразумение само за няколко часа.

Съветниците на Байдън по въпросите на дипломацията и сигурността заемаха високи постове в правителството на Обама, припомня той.

"Вместо вертикален подход, отгоре надолу, очаквам, че политиките ще се изработват и предлагат на ниво работни групи, а президентът ще ги одобрява", прогнозира дипломатът.

Пхенян ще следи отблизо американските президентски избори, като си запазва възможността във всеки момент да изпробва най-новите си ракети.

 

 

Екип на Investor.bg

Станете почитател на Класа