Инаугурацията на Джо Байдън - спектакъл на висшата мода

Инаугурацията на Джо Байдън - спектакъл на висшата мода
  • Публикация:  Classa.bg**
  • Дата:  
    21.01.2021
  • Сподели:

Джо и Джил Байдън, а също така и новият вицепрезидент Камала Харис заложиха на американски дизайнери

 

 

Церемонията по встъпване в длъжност на 46-ия президент на САЩ Джо Байдън както винаги се превърна в зрелище за целия свят. То беше отразено и коментирано на дълго и широко не само в политически и социален план, но не на последно място и като спектакъл на висшата мода, в който всяко главно действащо лице се стреми да демонстрира своята класа, стил и послания.    

 

Новата първа дама на САЩ и вицепрезидентът Камала Харис, а също така и самият Джо Байдън, заложиха на американски дизайнери.

 

Модните критици с нетърпение очакваха да видят какъв ще бъде изборът Джил Байдън. Тя беше взела разумното решение да не експериментира, а да последва примера на първи дами преди нея - с тоалет в синьо. Подобен нюанс избра и Мелания за официалната церемония преди четири години. Цветът е носила и Джаки Кенеди за встъпването в длъжност на Джон Кенеди.

 

Джил Байдън излезе със специално изработена синя рокля и палто от нюйоркската марка Markarian с дизайнер Александра О'Нийл и обувки на Jimmy Choo. Визията й е старателно изградена от дизайнерския екип и е трябвало да символизира доверие, увереност и стабилност. По-късно в същия ден първа дама на САЩ смени тоалета си с такъв в бяло от марката Gabriela Hearst.

 

На умереността в модно отношение на Джил Байдън, контрастираше смелата визия на Мишел Обама. Бившата първа дама предизвика истински фурор със своя тоалет.

 

Съпругата на Барак Обама както винаги показа изискан вкус и стил и избра за тържествения повод панталон чарлстон в цвят бордо, перфектно съчетан с поло и дебело зимно палто в същия цвят. Атрактивната й визия се допълваше от колан със златна катарама, черни кожени ръкавици, семпла черна маска. Свободни падащите къдрици подчертаваха още повече елегантността й. Облеклото на Обама е изработено от Серджо Хъдсън - чернокож дизайнер от Южна Каролина, който се погрижи и за тоалета на вицепрезидента Камала Харис. С костюм в подобен нюанс Мишел посрещна Мелания Тръмп в Белия дом през 2017 година.

 

На кафяво палто, виолетов кюстюм Ralph Lauren, комбиниран с шал на същата марка, беше заложила Хилари Клинтън.

Облеклото на Харис също носеше определено послание. Тя заложи на лилаво палто и рокля, създадени от дизайнерите Кристофър Джон Роджърс и Серджо Хъдсън. Камала Харис стана не само първата жена, заела поста вицепрезидент на САЩ, но и първата чернокожа жена и представител на Южна Азия на този пост.

 

Джо Байдън и съпругът на Камала Харис Дъг Емхоф се довериха на дизайнера, който е символ на американската мода - Ралф Лорън.

 

Черешката на тортата по време на инаугурацията на Байдън бяха певиците Лейди Гага и Дженифър Лопес, които спечелиха за пореден път света както с красивите си гласове, така и с оригиналните си тоалети. Лейди Гага изпъкна в типичната за нея екстравагантна визия – в черно и червено. Тоалетът й се състоеше от тъмно кашмирено сако и червена копринена рокля. Върху сакото беше закичена огромна златна брошка на гълъб, символ на мира. Тоалетът е дело на модна къща „Скиапарели“ по дизайн на Даниел Розбъри.

 

„Като американец, който живее в Париж, този тоалет е любовно писмо до страната, която толкова ми липсва, и към изпълнителката, от чийто артистизъм толкова дълго се възхищавах“, споделя за визията на певицата Розбъри, творчески директор на модната къща.

 

Лейди Гага получи честта да пее националния химн на страната. Джо Байдън я познава отдавна – двамата заедно се изявяваха в кампания срещу насилието над жени.

 

Провокативната певица и актриса пя със златен микрофон под съпровода на оркестъра на американските военноморски сили.

 

Дженифър Лопес от своя страна блестеше в чисто бял тоалет на Chanel, а до нея по време на церемонията беше годеникът й баскетболистът Алекс Родригес.

 

Латино дивата изпя своя версия на американската патриотична песен „Тази земя е твоята земя“, като вкара и елементи от своя хит „Let's Get Loud“. Песента се смята за неофициален химн на САЩ. 

     

Доналд Тръмп реши да не присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Джо Байдън. За последен път това се е случвало през 1869 г. 

 

Бившият президент и съпругата му Мелания напуснаха Белия дом няколко часа преди церемонията. Те отлетяха за частното си имение Мар-а-Лаго във Флорида.

 

Мелания беше избрала официален черен костюм с пола и късо сако с големи копчета, а косата й беше прибрана на кок. Перфектната визия на Мелания беше допълнена от дълги велурени ръкавици, тъмни очила и малка черна чанта Birkin. Почитателите на най-стилната първа дама оприличиха стила й на този на Одри Хепбърн.

 

Джил Байдън
 
Джил Байдън
 
Мишел Обама
 
Мишел Обама
 
Хилъри Клинтън
 
Хилъри Клинтън
 
Камала Харис
 
Камала Харис
 
Лейди Гага
 
Лейди Гага
 
Дженифър Лопес
 
Дженифър Лопес
 

Мелания Тръмп

 

Мелания Тръмп

Станете почитател на Класа