Русия към Европа: Не изпробвайте търпението на Русия! То не е вечно!

Русия към Европа: Не изпробвайте търпението на Русия! То не е вечно!
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    06.03.2021
  • Сподели:

Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко подчерта, че без Русия организацията ще загуби общоевропейското си качество, което означава, че ще загуби смисъла на съществуването си.

 

Европейските държави не трябва да изпитват търпението на Руската федерация по въпроса за сътрудничеството в Съвета на Европа. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко на кръглата маса в Съвета на федерацията на тема „25 години членство на Русия в Съвета на Европа: сътрудничество или конфронтация“.

 

«Готови сме да работим в Съвета на Европа, но въз основа на неговия устав. Нашето търпение не бива да бъде изпробвано, то не е неограничено», каза Грушко.

 

«Днес западното мнозинство носи историческата отговорност на Съвета на Европа за бъдещето на правното и хуманитарното пространство на континента.»

 

Заместник-външният министър посочи, че всички международни организации зависят от това доколко страните членки имат нужда от тях, за да реализират своите национални интереси. Съветът на Европа, продължи Грушко, има бъдеще, ако организацията запази своята независимост и своята многопрофилност и е в състояние да формира обединяващ дневен ред.

 

«Стремежът да се превърне Съветът на Европа в придатък на Европейския съюз, в инструмент за правата на човека за обработка на зависимата периферия няма да завърши добре. Без Русия организацията ще загуби общоевропейското си качество, което означава, че ще загуби смисъла на съществуването си», обобщи Грушко.

Русия свързва работата си в структурите на Съвета на Европа с отношенията с конкретни държави, принадлежащи към тази организация, заяви Грушко.

 

«Не можем да отделим нашите отношения с държавите от участието ни в международните организации. Същият Съвет на Европа е клуб на държави. Там е Франция, там е стара Европа, нова Европа. Следователно това е калъп. Във всеки случай, въпросът за нашето участие в тази организация и въпросът за нашата политика в тази организация е въпрос, свързан с комплекса от двустранни отношения с всички държави във връзка с отношенията с други организации, действащи на европейския континент“, каза той.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа