Германия: Русия изпълнява задълженията си по европейските споразумения за доставка на газ

Германия: Русия изпълнява задълженията си по европейските споразумения за доставка на газ
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.09.2021
  • Сподели:

Русия изпълнява напълно задълженията си за доставка на газ за Европа, заяви говорителката на германското енергийно министерство Сюзан Унград в сряда, отхвърляйки твърденията, че Москва притиска ЕС да ускори въвеждането в експлоатация на Северен поток 2.


„Според нашата информация Русия изпълнява съществуващите споразумения за доставка. Не знаем за умишлено пренебрегване на съществуващите договори", заяви Унград, цитирана от РИА Новости.


Тя подчерта, че ведомството следи ситуацията с цените на газа, но смята, че пазарът трябва да реагира.


„Не виждаме необходимост държавата да се намесва в ситуацията. Много фактори влияят върху цените на газа, включително трудна зима, икономически промени, повишено търсене на газ, ситуацията в Азия, пожарите в Сибир", каза Унград.


Освен това официалният представител на германския министерски съвет Улрике Деммер също заяви „Държавният енергиен гигант на Русия - Газпром изпълнява задълженията си съгласно настоящото споразумение за транзит Русия - Украйна".


Редица политици и анализатори обвиняват Москва и Газпром в умишлен натиск върху пазара, за да ускорят въвеждането в експлоатация на руския газопровод „Северен поток 2". Строителните работи по газопровода от Русия до Германия през Балтийско море, приключиха миналия месец. Въпреки това, за да започне доставките на газ, проектът трябва да получи европейска сертификация, което може да отнеме още четири месеца.


Миналата седмица европейските цени на газа скочиха до безпрецедентните 964 долара за 1000 кубически метра. Руският „Газпром", както и редица анализатори по целия свят, приписват повишаването на цените на пост-пандемичното увеличение на търсенето на природен газ, съчетано с недопълнените съоръжения за съхранение на газ в Европа.

Станете почитател на Класа