FDA одобри бустерните дози на Pfizer за възрастни и хора с висок риск от Covid-19

FDA одобри бустерните дози на  Pfizer за възрастни и хора с висок риск от Covid-19
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.09.2021
  • Сподели:

Американската администрация по храните и лекарствата даде благословията си да се използва ваксината на Pfizer за бустерни дози. Този ход може да засегне милиони американци, включително учители, работници от хранителни магазини и болничен персонал.


Вземайки предвид съветите на своя специален панел за ваксини, FDA в сряда реши да одобри трета доза от ваксината на американския производител на лекарства, която да се използва „за възрастни хора, за лица от 18 до 64 години с висок риск от тежък Covid -19, както и за възрастни, чието често институционално или професионално излагане на вируса ги излага на повишен риск от сериозни усложнения, включително тежък Covid-19".


Съобщението остави много място за тълкуване, като епидемиологът и старши научен сътрудник във Федерацията на американските учени Ерик Фейгл-Динг посочи "то дава огромна свобода на действие на много хора да получат ваксината, а не само възрастни хора или здравни работници".


Всъщност, докато FDA не успя да одобри бустерни дози за населението на САЩ като цяло - възглед, който беше отстояван от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън - действащият комисар на FDA Джанет Ууддок сигнализира, че оторизацията може да обхване големи части от населението, поради естеството на работата им.


Решението може да се счита като разочарование за Байдън, който застана зад идеята, че всички на 18 и повече години трябва да получат бустерна ваксинация в рамките на осем месеца след втората доза, като обеща да започнат програмата за реваксинация още през септември.


FDA заяви, че решението й се основава на „научни доказателства, налични в момента данни за ефективността на ваксината, както и на препоръката на нейния консултативен комитет".


Преди да гласува в подкрепа на бустерните инжекции, консултативният комитет прегледа редица проучвания, представени от Pfizer, които показаха, че ефикасността на ваксината намалява с времето. Едно проучване установи, че ефикасността й е спаднала от 93% на 53% спрямо щама Delta след четири и повече месеца след втората доза.


Съществуват съмнения обаче относно точността на собствените изследвания на Pfizer. Още преди консултативният съвет да подкрепи предложените бустерни дози, служители на FDA публикуваха документ, в който се посочва, че "има известни и неизвестни отклонения, които могат да повлияят на надеждността на констатациите, и наличните данни показват, че ваксините все още осигуряват защита срещу тежка болест и смърт от Covid-19 в САЩ."

Станете почитател на Класа